Política 22/06/2020

Vox i Ciutadans critiquen la proposta de retirar el monument de fra Juníper Serra

Miquel Ensenyat (MÉS per Mallorca) diu que si no es fa un debat amb context "no quedaria cap estàtua"

M. Fuster
2 min
Els representants de Vox en roda de premsa al Parlament

PalmaEls partits d'extrema dreta i centredreta Vox i Ciutadans, respectivament, han reivindicat, en la roda de premsa dels grups parlamentaris de dilluns, la figura del fra Juníper Serra. Vox, per la seva banda, ha presentat al Parlament una declaració institucional en defensa del sant i Ciutadans ha recordat que ha presentat diferents propostes al govern per difondre l'obra de Juníper Serra i de Ramon Llull. Per la seva banda, el portaveu de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat, convida a obrir un debat al voltant del sant i defensa que la història cal contextualitzar-la, ja que, en cas contrari, "no quedaria cap estàtua".

El portaveu de Vox, Jorge Campos, ha assenyalat que les crítiques i els atacs contra Juníper Serra "no tenen rigor històric", i ha acusat Podem i la seva regidora Sonia Vivas d'antiracisme d'espardenya i ha demanat "si no voldran entrar ara a cremar esglésies". Des de Ciutadans, el portaveu, Marc Pérez Ribas, ha destacat que el sant es va dedicar a "crear ciutats i a ajudar els indígenes i que avui dia es consideraria "una de les principals ONG del món", però com que és una "figura antiga se'l pot menysprear".

Per la seva banda, Miquel Ensenyat, qui va assistir a la canonització de Juníper Serra el mes de setembre de l'any 2015 quan era president del Consell de Mallorca, ha recordat que "el pare Serra és l'únic no americà que hi ha dins el capitoli". Ensenyat creu que s'ha de revisar la història "des d'una perspectiva històrica respectuosa". L'ecosobiranista també ha convidat Vox a penjar la bandera franciscana al seu despatx, en al·lusió a la denúncia del partit d'extrema dreta perquè MÉS va penjar al balcó del Parlament la bandera LGTBI.

stats