Política 28/04/2021

Vidal recrimina al govern espanyol que la llei estatal de canvi climàtic "hagi perdut ambició"

MÉS per Mallorca aconsegueix que la norma estatal inclogui la posidònia a l'estratègia de conservació d'ecosistemes i espècies

3 min
El senador autonòmic de MÉS per Mallorca, Vicenç Vidal

PalmaEl senador autonòmic de MÉS per Mallorca, Vicenç Vidal, ha lamentat que la llei estatal de canvi climàtic, que s'ha debatut aquest dimecres a la Cambra Alta, "hagi perdut ambició" pel camí i respecte del projecte de llei que es va plantejar inicialment. "Frustra no haver-hi pogut aportar la investigació que s'està fent a les Illes Balears i aportar una perspectiva territorial", ha dit Vidal, a més de destacar que les Balears "han estat pioneres amb les lleis de residus i canvi climàtic". "No pot ser que l'Estat sigui el nostre fre, perquè, si ens creiem l'emergència climàtica, hem de ser ambiciosos. I el projecte que plantejaven s'ha anat descafeïnant pel camí", ha continuat. Segons el senador ecosobiranista, "aquest projecte de llei ha perdut ambició cessió rere cessió".

De fet, Vidal ha recordat que "els Estats Units s'han sumat als acords de París i que la Unió Europea ha plantejat projectes més ambiciosos". "Per què ha de néixer aquesta llei amb uns objectius desfasats?", ha preguntat mentre presentava les esmenes de MÉS per Mallorca. D'altra banda, el senador ha reclamat a l'Estat que, si ell mateix no pot ser ambiciós, deixi marge a les comunitats autònomes per anar més enllà. "La llei balear de canvi climàtic preveia que no circulassin nous vehicles dièsel a partir del 2025, però l'Estat va amenaçar de dur-nos al Constitucional", ha recordat. Vidal ha considerat que es va arribar a "un mal acord amb l'Estat". "Aquesta llei només recull que les Illes poden instar l'Estat i no és el mateix", ha lamentat.

A més, el representant ecosobiranista ha considerat que la norma estatal és poc ambiciosa en l'aspecte social. "Esperàvem mesures més contundents en l'abordatge de la pobresa energètica", ha assenyalat. "Crèiem que les comunitats energètiques serien una solució i esperàvem mesures respecte d'aquest tema", ha afegit Vidal, qui ha lamentat que també s'hagi perdut una oportunitat pel que fa a la fiscalitat verda.

El que sí que ha aconseguit el senador de MÉS ha estat que la llei estatal inclogui les praderies de posidònia i els ecosistemes marins com a part de l'estratègia específica de conservació d'ecosistemes i espècies, segons ha informat el partit ecosobiranista mitjançant un comunicat. Ara bé, Vidal ha assegurat que no s'entén com "un estat que té dins del seu territori dos arxipèlags i boscos marins de posidònia potentíssims com a atrapadors de CO2 tingui tan poca sensibilitat a la llei amb les illes o la posidònia". "Si som conscients que determinats microestats insulars del Pacífic tindran problemes molt greus, què ens fa pensar que a les Balears no ho passarem malament?", ha preguntat. "Si els territoris insulars són més fràgils davant del canvi climàtic, per què no tractar-los de manera singular? Per què no s'incorporen els boscos marins i les praderies de posidònia a la llei de canvi climàtic?", ha afegit, a més de reclamar que "no es pensi només en la terra". Vidal també ha reclamat que el govern espanyol "tanqui les darreres portes obertes" a les prospeccions petrolíferes. "Deixem clar que no en volem més, i hem de demanar que aquesta llei no bonifiqui els combustibles fòssils", ha comentat.

Crítiques a Vox

D'altra banda, Vidal ha aprofitat la seva intervenció per contestar "les aberracions de la ultradreta negacionista anticientífica". "El negacionisme fa vergonya", ha afirmat referint-se a Vox, que ha presentat un vet a la norma. "Cal escoltar la ciència, generar coneixement, legislar i actuar davant la nova realitat que arribarà", ha continuat. El senador ecosobiranista ha subratllat que "el repte de l'emergència climàtica és molt sever" i ha indicat algunes de les conseqüències: "Un 80% de desertització, pèrdua de fertilitat dels sòls, inundacions permanents al nostre litoral, impacte sobre els cultius i les temporades agrícoles, episodis catastròfics i pèrdua de biodiversitat", ha enumerat. "Senyoria de Vox: sí que hi ha canvi climàtic, d'això no hi ha dubte", ha dit. "Intentam minimitzar la catàstrofe o ens quedam al sofà mirant-la?", ha preguntat.

L'ecosobiranista ha acusat el partit d'extrema dreta de "populisme". "Rere la seva defensa dels combustibles fòssils, utilitzen els agricultors, i ho fan per defensar els lobbies de les petrolieres", ha assenyalat. "Si defensassin els agricultors, s'esforçarien per explicar-los com afectarà el canvi climàtic l'agricultura", ha sentenciat.

stats