Política 19/04/2022

Vidal demana a l'Estat si ell o altres ciutadans illencs han estat espiats pel programa Pegasus

Més de 60 independentistes catalans han sofert l'espionatge amb aquest programa israelià

1 min
El senador de MÉS per Mallorca, Vicenç Vidal.

PalmaEl senador de MÉS per Mallorca, Vicenç Vidal, ha registrat una bateria de preguntes per escrit, per aclarir si els ciutadans illencs han estat espiats pel programa Pegasus. Com s'ha conegut aquests dies, arran d'un reportatge de The New Yorker, més de 60 polítics independentistes han estat víctimes d'espionatge als seus mòbils a través d'aquest programa israelià, un sistema només a l'abast de governs.

Vidal denuncia que és "una aberració internacionalment reconeguda el que representa l'ús del programari Pegasus per espiar indiscriminadament polítics, empresaris, advocats i activistes catalans". Entre els afectats es troben tres presidents i expresidents de la Generalitat –Pere Aragonès, Quim Torra i Artur Mas–, a més de la parella de l'expresident Carles Puigdemont, Marcela Topor, i la presidenta del Parlament, Laura Borràs.

"Espiar opositors polítics, com ha quedat demostrat que ha fet l'estat espanyol amb polítics i ciutadans de tota mena a Catalunya, és propi de règims autoritaris", ha criticat Vidal, qui ha manifestat "una profunda preocupació" pel fet que "l'activitat desenvolupada amb el programa Pegasus" hagi afectat "ciutadans de les Illes Balears".

"La llista de perjudicats per l'ús de Pegasus per part d'Espanya" afecta col·lateralment "molta més gent, milers de persones, probablement, més enllà de la seixantena de persones de la llista d'espiats directes", ha declarat el senador ecosobiranista. Vidal ha exigit que "es depurin responsabilitats" davant un fet que "representa una greu vulneració dels drets civils i democràtics de la ciutadania".

stats