Política 07/05/2019

'La vida al centre': el lema de campanya amb què Podem vol guanyar el 26-M

La formació morada promet la renda bàsica universal, mesures per aconseguir un cens de pisos buits i la contractació massiva d’artistes

Maria Fuster
3 min
La vida en el centre: El lema de campanya amb el que Podem vol guanyar el 26-M

Palma“Constantment parlam d’economia, de finançament i ens oblidam del que interessa a les persones: el benestar i la felicitat. Volem posar en el centre d’atenció de la pròxima legislatura els drets de les persones”, ha assenyalat Juan Pedro Yllanes, candidat número u de la formació morada al Parlament de les Illes Balears. Yllanes ha citat com a referent del lema, exclusiu de les Illes Balears, el feminisme i, en concret, l’escriptora ecofeminista Yayo Herrero. “Prenem prestat aquest eslògan del moviment feminista”, ha dit.

L’actual diputat i candidat a presidir el govern de les Illes, Juan Pedro Yllanes, ha destacat entre les mesures aprovades aquesta legisaltura la renda social garantida, i ha assumit com a compromís de la seva formació fer feina per aconseguir la renda bàsica universal per a les persones que pateixen la precaritat.

Per la seva banda, el candidat a la batlia de Palma, Albert Jarabo, ha explicat que la seva candidatura tindrà com a lema complementari al principal el de 'Palma valenta i viva'. Els objectius que es plantegen, segons afirma, són, bàsicament, ”posar fi a la precarietat i resoldre els problemes d’habitage”. Per fer-ho possible, diu que treballaran perquè el cens d’habitatges buits pugui ser executat de manera immediata. Jarabo ha fet al·lusió als problemes actuals que hi ha perquè els bancs i els fons d’inversió facilitin aquesta informació. En aquest sentit, assenyala que l’Oficina Antidesnonaments haurà de fer feina per aconseguir el cens. També la formació morada a Palma pretén augmentar el parc d’habitatge públic. “Volem que el 30% de les promocions del municipi sigui de promoció social”. Jarabo ha recordat que mentre a Europa tenen el 30% d’habitatge públic, a Espanya és només d'un 2% i a les Balears, d'un 0,2%.

En relació amb l’objectiu de posar fi a la precarietat, Jarabo ha concretat que “Palma s'ha de desenvolupar molt més culturalment”, i ha parlat de democratitzar la cultura i de la “contractació massiva d'artistes perquè els nostres parcs tinguin animació permanent per a les famílies”. També proposa mesures perquè les sales de concerts puguin sobreviure. “Cal premiar els creadors de la cultura perquè aquests professionals puguin omplir de vida i de color Palma”, ha assegurat.

La candidata al Consell de Mallorca, Aurora Ribot, ha explicat que el programa de Podem s’ha fet amb la participació de totes les persones adscrites al partit que han pogut posar les seves propostes en una plataforma web durant tres setmanes. Posteriorment, al llarg del darrer mes, els òrgans directius i sectorials han fet aportacions d'acord amb reunions que han mantingut amb entitats socials, col·legis i associacions empresàries. Demà a les 23.59 h acaba el termini de votacions per part de l’assemblea per pronunciar-se i validar el programa.

La candidata ha comentat que el programa consta de quatre eixos: l’horitzó verd, amb propostes ecologistes per lluitar contra el canvi climàtic i els plàstics d’un sol ús, amb l'objectiu de pal·liar la contaminació i protegir el territori; el benestar de les persones, fugint del model assistencialista; la cultura digital i l'aposta per la modernització de les institucions, i la diversificació del model econòmic, incorporant iniciatives de recerca, innovació i investigació, també per afavorir el sector primari, les pime i el producte local. Un altre pilar de la formació morada és el feminisme. “Lluitar contra les violències masclistes i abordar les desigualtats”, segons Ribot són dos dels objectius de Podem, així com acostar a les víctimes del masclisme els serveis, augmentar els agents d’igualtat i atendre les dones grans.

stats