Política 04/12/2020

Vicenç Vidal presenta 34 esmenes als pressupostos de l'Estat per un import de 385 milions d'euros per a les Balears

Les iniciatives es distribueixen en quatre blocs: insularitat, transició ecològica i mobilitat, llengua i cultura i economia i drets socials

Ara Balears
2 min
El senador autonòmic de MÉS per Mallorca, Vicenç Vidal

PalmaEl senador autonòmic de MÉS per Mallorca, Vicenç Vidal, ha anunciat aquest divendres que ha presentat 34 esmenes als pressupostos de l'Estat per un import de 385 milions d'euros per a les Illes Balears. Una vegada superat el primer tràmit en el Congrés, els comptes del govern espanyol s'han de tramitar en el Senat.

Vidal ha explicat que les esmenes estan distribuïdes en "quatre grans blocs: insularitat, transició ecològica i mobilitat, llengua i cultura i economia i drets socials". El senador ecosobiranista ha destacat l'esmena de 154 milions d'euros "per compensar el factor d'insularitat" del REB i col·locar les Illes a la mitjana de l'Estat en inversions, una fita que "les Canàries sí que han aconseguit".

Pel que fa a la transició ecològica i la mobilitat, Vidal ha posat l'èmfasi en "els 11 milions d'euros que necessita el tren de Llevant, els 36 milions per a infraestructures hidràuliques i el finançament de carreteres i transport terrestre per 20 milions d'euros". "Hi ha qui no entén que les carreteres de Cantàbria tinguin suport i les de les Balears, no. La resposta és el vot decisiu del Partit Regionalista de Cantàbria", ha afegit.

El senador de MÉS ha reivindicat també la necessitat d'"enfortir la cultura en temps de pandèmia" i ha explicat les esmenes "en defensa de la llengua catalana i les indústries culturals de les Balears, com l'ajuda d'un milió d'euros a l'edició de llibres en català, els 300.000 euros per a la Fundació Teatre Principal per a la promoció del teatre en llengua pròpia o la millora d'equipaments com el Museu de Mallorca o el Museu Etnològic de Muro". Vidal ha recordat "a aquells que diuen que en època de crisi no s'ha d'invertir en promoció del català" que l'Institut Cervantes disposa de 130 milions d'euros "per impulsar el castellà en el món".

Respecte del bloc d'economia i drets socials, el senador ha destacat un "pla integral d'ocupació per valor de 30 milions, així com l'equiparació de les víctimes de la violència masclista a la violència terrorista o la reducció de l'IVA per combatre la pobresa energètica i facilitar la compra de productes d'higiene femenina i anticonceptius". Vidal també ha reclamat que l'Estat cedeixi a les Balears Son Busquets i equipaments militars a Eivissa".

En darrer lloc, Vidal ha destacat l'oportunitat de donar suport a entitats com el GOB o 3 Salut Mental. "Si Los Amigos de la Ópera de Bilbao poden tenir suport financer estatal, no entenc per què les entitats mallorquines, no", ha conclòs.

stats