PROTESTES CONTRA LA SENTÈNCIA
Política 13/11/2019

El Tsunami talla l'AP-7 al seu pas per Girona i la frontera al País Basc

Els CDR tallen la Diagonal, la Gran Via i la Meridiana de Barcelona

Maria Garcia / Pau Esparch / Acn
6 min
Un grup de persones il·luminen amb els telèfons mòbils durant un tall de l'AP-7 a Girona convocat per Tsunami Democràtic contra la sentència del Procés

El Pertús /BarcelonaL'autopista AP-7 està tallada en ambdós sentits de la marxa des de poc després d'un quart de set de la tarda en una nova acció convocada per Tsunami Democràtic. La iniciativa arriba després que el moviment independentista hagi tallat durant més de 30 hores la mateixa via a l'altura de la Jonquera i coincideix, a més, amb una crida del col·lectiu a fer el mateix al peatge d'Irun de l'autopista A-8 a la frontera amb França.

És un nou intent de Tsunami d'internacionalitzar el conflicte entre Catalunya i Espanya i de denunciar les sentències del Tribunal Suprem contra els líders independentistes. El tall a la Jonquera, que va ocupar els cantons francès i espanyol, ha comportat una vintena de detinguts, la majoria per la policia francesa.

El Tsunami ha generat varis quilòmetres de cua a la frontera entre el País Basc i França, a través d'una marxa lenta. El portaveu del govern basc, Josu Erkoreka, ha fet una crida perquè es respecti la llibertat del trànsit. Ha afegit que no és partidari que s'adoptin accions que bloquegin la llibertat de moviment i el trànsit econòmic.

Els CDR tallen la Diagonal, la Gran Via i la Meridiana de Barcelona

Unes 150 persones tallen l'avinguda Diagonal de Barcelona a l'altura de la plaça Maria Cristina en ambdós sentits de la marxa des de dos quarts de vuit del vespre en una nova convocatòria dels CDR per protestar contra la sentència de l'1-O. La Guàrdia Urbana havia tallat prèviament els accessos a aquest punt, de tal manera que cap cotxe ha quedat encallat. També s'ha interromput el servei de tramvia. Els manifestants, als quals s'hi anaven afegint altres persones, cridaven consignes com "llibertat" o "els presos al carrer" enmig d'un ambient pacífic i festiu. En paral·lel hi ha talls a dos punts més de la ciutat responent a la mateixa crida, un a la Gran Via amb el carrer Padilla i l'altre a l'avinguda Meridiana amb el carrer Fabra i Puig. Aquesta última acció es convoca cada nit des que va sortir la sentència, el 14 d'octubre. A banda, continua tallada la zona de plaça Universitat per l'acampada d'universitaris, que també dura des de fa dies.

Diverses persones tallen l'avinguda Diagonal de Barcelona en una acció dels CDR per denunciar la sentència del Procés

Des del Servei Català de Trànsit (SCT) s'ha informat que a la B-23 d'entrada a Barcelona es fan desviaments obligatoris cap a les Rondes arran del tall que afecta l'avinguda Diagonal. Els concentrats en aquest punt han tallat també la Gran Via de Carles III al mateix punt de Maria Cristina. A més, uns quants dels concentrats s'han dirigit a la ronda del mig i també l'han tallat en ambdós sentits.

Els talls es repliquen a tot el territori

Després de la convocatòria de Tsunami a l'AP-7 i dels CDR a col·lapsar Barcelona, s'han replicat talls de carretera en altres vies de circulació. Segons informa el Servei Català de Trànsit ara mateix està tallada l'AP-7 a l'alçada de l'Ampolla en sentit nord per una manifestació, a més de la C-25 a Folgueroles en els dos sentits de la marxa.

Els CDR de Sabadell també han iniciat una protesta a mitja tarda per protestar contra el desallotjament de la Jonquera.

Un camió accelera contra els manifestants i acaba detingut

Tsunami havia convocat aquesta tarda una concentració a les 17 h a l'estació de l'AVE de Girona. Poc després, els manifestants que tallaven la N-II a la Jonquera han marxat. La circulació estava afectada des de feia unes quatre hores. Els agents han retirat el cordó policial que estaven fent i a les 16.30 h, els vehicles encara no podien començar a circular perquè a la rotonda quedava el camió que ha intentat atropellar els concentrats. Cap a les 17 h, els Mossos han pogut retirar el camió.

Precisament, el tall a la N-II a la Jonquera ha tingut efecte. En el moment que s'hi han desplaçat els manifestants, els vehicles han quedat aturats en sentit sud i no tenien alternativa perquè l'AP-7 continuava tancada. Entre els camions que esperaven que es reobrís l'autopista i els cotxes aturats a la N-II, la Jonquera ha viscut un col·lapse viari. Hores més tard, els Mossos i la Guàrdia Civil han encapsulat els manifestants que tallaven la N-II a la Jonquera i els han començat a desallotjar. Els agents els han empès cap al voral i els concentrats no han oposat resistència. La circulació s'ha restablert a l'AP-7 en tots dos sentits de la marxa. Feia 31 hores que l'autopista estava tallada a la frontera.

S'ha viscut un moment de tensió quan un camió ha circulat a tota velocitat contra els manifestants que tallaven la N-II. El conductor ha accelerat contra la massa de gent i tampoc ha seguit les indicacions policials, que demanaven que s'aturés. El conductor ha acabat frenant ja a la rotonda (que estava plena de vehicles policials). Els Mossos han entrat a la cabina del camió i en aquell moment algú ha tirat una pedra contra el vidre. Tot seguit, els agents s'han endut detingut el conductor. El camioner ha donat negatiu en alcoholèmia i drogues. Els Mossos li atribueixen un delicte de conducció temerària. L'home, de 36 anys i nacionalitat romanesa, continua a la comissaria de Figueres

La policia francesa ha desallotjat aquest dimarts els manifestants al punt fronterer de l'AP-7 amb càrregues, llançament de gas pebre i la tècnica d'arrencar cebes. La policia francesa ha detingut divuit persones acusades de pertorbar la circulació, mentre que els Mossos d'Esquadra n'han detingut una altra per atemptat a l'autoritat. Els detinguts per la Gendarmeria han estat posats a disposició judicial, segons han confirmat fonts policials a l'ACN.

Els divuit detinguts per la policia francesa ja han sortit en llibertat. A alguns d'ells els agents els han arrestat per ocupació de la via pública (es poden enfrontar a penes de fins a dos anys de presó o a una multa de 4.500 euros). Els que no han volgut declarar davant la policia han rebut una citació per fer-ho la setmana vinent a la comissaria de Perpinyà. Advocats de la Coordinadora de l'Advocacia de Catalunya han assistit alguns dels detinguts, a qui la fiscalia francesa de Perpinyà ara els pot obrir judici. Els 16 arrestats estaven retinguts a l'antiga duana de la frontera i els altres dos detinguts per la policia francesa han sigut traslladats a una comissaria de la Germanderie. Pel que fa a l'únic arrestat pels Mossos durant el desallotjament del tall, ha quedat en llibertat després de passar per la comissaria de Figueres a l'espera que un jutjat el citi a declarar.

La policia ha començat el desallotjament cap a les 8 del matí després d'haver format un cordó policial al front nord del tall, davant el qual els manifestants han ballat i cantat. Tot i la gèlida tramuntana que ha bufat tota la nit, el Tsunami ha mantingut tallada la frontera amb França fins a aquella hora.

Antiavalots de la policia francesa desallotgen manifestants concentrats a la frontera francesa

La música i les fogueres han sigut les grans aliades dels centenars de persones que han passat la nit a l'autopista. Alguns han dormit en tendes, fent bivac o en vehicles, i d'altres s'han mantingut desperts cantant, ballant i xerrant. De matinada el bloqueig ha quedat a les fosques només amb els llums dels cotxes, les llanternes i l'escenari.

El Tsunami demana donatius per a noves accions

Paral·lelament, el Tsunami també ha fet una crida a través del seu canal de Telegram a fer un donatiu per fer front a les despeses i "preparar noves accions". En total, asseguren que fins ara han gastat 135.818 euros en "infraestructura audiovisual, tecnologia, seguretat, material de propaganda, caixa de resistència, serveis legals, etc". En la comunicació, el Tsunami assegura que han implementat un sistema en què el pagament és "indetectable".

Buch diu que sancionaran els vehicles que han ocupat l'AP-7

El conseller de l'Interior, Miquel Buch, ha comparegut en roda de premsa per valorar el dispositiu policial d'aquests dies a la Jonquera. Buch ha assegurat que s'han desallotjat aquest matí els manifestants "sense incidents i sense l'ús de la força per part dels Mossos d'Esquadra" i ha assegurat que els Mossos d'Esquadra han detingut una persona per una agressió a un dels agents del cos de la policia catalana. El detingut se suma als que hauria detingut la Gendarmerie. De tota manera, ha evitat valorar l'ús de gas pebre per part de la policia francesa. D'altra banda, Buch ha afirmat que els Mossos d'Esquadra sancionaran els vehicles que van ocupar l'AP-7: "Els Mossos han de vetllar per la seguretat vial".

stats