Feminismes
Política08/03/2022

Tots els partits menys Vox se sumen al manifest en suport del 8-M

El discurs ha emfasitzat les conseqüències del canvi climàtic per a la igualtat i la crítica a l'explotació sexual

PalmaTots els partits menys Vox han llegit aquest dimarts al Parlament un manifest conjunt en suport del 8 de març, Dia internacional de la dona, que s'ha centrat, principalment, en les conseqüències de l'emergència climàtica per a la igualtat i una crítica a l'explotació sexual i la prostitució. El manifest no s'ha pogut convertir en una declaració institucional perquè requereix una unanimitat que el partit d'extrema dreta ha trencat.

"El Parlament de les Balears reafirma el seu compromís ferm en el compliment dels drets de les dones", ha destacat el president de la Cambra, Vicenç Thomàs. "Aquest any miram al futur per a la construcció d'una societat més sostenible", ha continuat. L'any passat el lema feia referència a les conseqüències socioeconòmiques per a les dones a causa de la pandèmia, i enguany s'ha fet incís en el canvi climàtic en referència al lema de les Nacions Unides: 'Avui, per un demà més sostenible'.

Cargando
No hay anuncios

Una representant femenina de cada grup parlamentari, llevat de Vox, han estat les encarregades de llegir el manifest. Així, hi han participat la presidenta del Govern, Francina Armengol (PSIB), Esperança Sans (Unides Podem), Joana Aina Campomar (MÉS per Mallorca), Patrícia Font (Més per Menorca), Lina Pons (El Pi), Marga Duran (PP) Patricia Guasp (Ciutadans).

Cargando
No hay anuncios

Armengol ha destacat una sèrie de mesures, com l'impuls d'una educació activa i sexual integral, un pla de conciliació "per aconseguir transformacions substancials en les famílies" o la sensibilització per la vulneració de drets humans que suposa el tràfic de persones. "Promourem que les dones de les Balears, amb èmfasi en les joves i les que pateixen algun tipus de discapacitat, participin en el debat públic", ha afegit.

Cargando
No hay anuncios

"Les dones lideram els esforços de resposta al canvi climàtic. Potenciar la igualtat en aquest context és un dels desafiaments més grans del nostre segle", ha afirmat Duran. Per la seva banda, Guasp ha fet referència a "unes polítiques de conciliació efectives que permetin el benestar de les famílies". A més, ha celebrat la renovació del Pacte d'Estat per la violència masclista i altres legislacions com la Llei per la protecció de la infància.

A partir d'aquí, la resta de diputades participants en el manifest han fet referència a l'explotació sexual i la prostitució. "És una de les formes més terribles de violència cap a les dones", ha subratllat Campomar. "La prostitució és una vulneració dels drets humans", s'hi ha sumat Pons. Font, amb una camiseta de la cançó Ay mamá, de Rigoberta Bandini, que s'ha convertit en un símbol feminista, ha fet una crida al "consens polític i social". "En el camí cap a l'abolició de la prostitució s'han de fer polítiques públiques per donar una alternativa vital a aquestes dones", ha assenyalat.

Cargando
No hay anuncios

El Consell reivindica la dona emprenedora

Per la seva banda, el Consell de Mallorca s'ha sumat a la reivindicació del 8-M amb un acte institucional propi, en què la presidenta, Catalina Cladera, ha llegit un manifest acompanyada de dues dones –d'Una Vida Mallorca i Esther Seguí de Pipalook. Elles formen part del grup de 25 dones, que ara per ara impulsen projectes transformadors gràcies a una línia de crèdits que concedeix el Consell. La institució reivindica així totes les dones que emprenen i lluiten per dur endavant els seus projectes en un context econòmic complicat per a tothom, però sempre especialment per a les dones.

Cargando
No hay anuncios

En el seu manifest, el Consell assenyala que enguany torna a ser "un referent del moviment feminista històric: la dona treballadora, i en especial totes aquelles que obren camins, que emprenen, que desafien el difícil context econòmic per a tothom, però sempre més per a les dones". "Les dones transformam, lideram, reivindicam. Amb una mirada que amara tot el món, que explicam el 8 de març i que volem expressar sempre. Perquè un dia ja no faci falta haver de defensar el que és obvi, com la defensa de la pau, la no violència, la resolució pacífica de conflictes i la convivència entre pobles. Avui aprofitam per dir que la guerra mai serà la solució", ha afirmat Cladera per concloure l’acte.

Potenciar el lideratge econòmic, social i polític de les dones del nostre poble; impulsar projectes per incentivar la participació de les dones en l'economia; posar en el centre de les polítiques municipals la vida i la cura de les persones; potenciar polítiques de sostenibilitat mediambiental; fer xarxa amb els altres ajuntaments i amb altres administracions per construir una Mallorca lliure de violències masclistes o promoure el benestar de les dones més grans dels municipis, així com que les més joves puguin viure en igualtat són alguns dels compromisos recollits en el manifest.