Política 17/09/2020

Torrent reconeix que activarà el compte enrere electoral si Torra és inhabilitat i no hi ha candidat alternatiu

"És el que marquen la llei i el reglament del Parlament", assegura el president de la cambra

Ara
2 min
Torrent reconeix que activarà el compte enrere electoral si no hi ha candidat alternatiu a Torra si és inhabilitat

BarcelonaEl president del Parlament, Roger Torrent, ha avançat que activarà el compte enrere cap a les eleccions si el president de la Generalitat, Quim Torra, és inhabilitat en ferm pel Tribunal Suprem i no hi ha cap candidat a la investidura per substituir-lo. "És el que marquen la llei i el reglament del Parlament", ha assegurat en una entrevista al programa L'hemicicle que s'emetrà demà, divendres, per Catalunya Informació. És el primer cop que Torrent diu públicament que pensa iniciar el procés per convocar eleccions en cas d'inhabilitació del cap de l'executiu. El president del Parlament s'aferra al que marquen els lletrats a partir d'una interpretació d'un dictamen del consell d'estat.

Torrent ha afegit que l'independentisme ha de procurar no debilitar les institucions en un moment "tan greu" com l'actual i ha avisat que seria "molt poc responsable" que no s'acordessin els passos que cal seguir fins al final de la legislatura, com ha defensat sempre ERC. Si tal com es preveu el president Torra no convoca eleccions abans de la seva probable inhabilitació ferma i 10 dies després tampoc no hi ha cap candidat per substituir-lo, la investidura es declararia fallida i començaria a córrer el termini cap a les eleccions. Concretament, serien dos mesos fins a la convocatòria dels comicis, que se celebrarien 54 dies després d'aquesta data. Així doncs, la data de les eleccions seria gairebé quatre mesos després que la legislatura es declarés fallida.

"Hem de procurar no debilitar nosaltres mateixos les institucions en un moment tan greu com el que estem vivint. Hem de ser útils a la ciutadania", ha tornat a defensar Torrent, que després ha argumentat que la llei de la presidència i el reglament del Parlament són molt "clars i diàfans" sobre els terminis en cas que no hi hagi candidat per substituir Torra. De moment es dona per fet que cap partit independentista en presentarà un, i caldrà veure què fan els partits de l'oposició.

"Sabem que el Suprem no impartirà justícia sinó venjança. Es pot donar la inhabilitació i seria molt poc responsable que no afrontéssim conjuntament i acordéssim els passos d'ara finals al final de la legislatura", ha insistit.

stats