Tribunals

Tercera condemna al PP per corrupció: haurà de pagar 200.000 euros per la Gürtel a Boadilla

L'Audiència Nacional imposa 36 anys de presó a l'exalcalde de la localitat madrilenya

4 min
A l'esquerre, l'exalcalde de Boadilla del Monte Arturo González Panero, arribant a l'Audiència Nacional, en una imatge d'arxiu

MadridAlberto Núñez Feijóo ja té la seva condemna per corrupció com a president del PP. La de la primera època de la Gürtel va acabar amb el govern de Mariano Rajoy, la de la caixa B va esclatar durant el lideratge de Pablo Casado i ara arriba la derivada de la mateixa trama corrupta a la localitat madrilenya de Boadilla del Monte, on l'adjudicació de contractes públics al grup empresarial de Francisco Correa a canvi de comissions per a càrrecs del partit es va establir com a modus operandi entre el 2001 i el 2009. El principal condemnat és l'exalcalde Arturo González Panero, a 36 anys i 11 mesos de presó, però el PP haurà de pagar 204.198 euros com a responsable a títol lucratiu.

La sentència, que ha estat adoptada per unanimitat pels magistrats José Antonio Mora, José Ricardo de Prada i María Dolores Hernández, considera acreditat que la formació conservadora es va veure beneficiada de fons obtinguts il·lícitament pel grup de Correa. Es van dedicar a actes de precampanya i campanya de les eleccions municipals dels anys 2003 i 2007. La resolució judicial recull que l'activitat delictiva parteix de la dinàmica ja reflectida a la sentència de la Gürtel Època I, confirmada pel Tribunal Suprem. "Correa negociava personalment l'adjudicació de contractes públics contravenint les normes que regeixen la contractació pública amb la finalitat que s'adjudiquessin a les empreses seleccionades pel grup a canvi del pagament d'una comissió, o per a les seves pròpies empreses, i remunerava els càrrecs públics, amb competència o capacitat d'influència en les contractacions", diuen els magistrats als fets provats.

El líder de l'entramat ha estat condemnat a 13 anys i mig de presó, com el seu número 2, Pablo Crespo, pels delictes de suborn, frau a l'administració, falsedat documental, tràfic d'influències, prevaricació, contra la hisenda pública i blanqueig. La Fiscalia ja sol·licitava atenuants de confessió i cooperació en la recuperació dels diners i el tribunal així ho ha estimat. En canvi, sobre González Panero els jutges sostenen que no ha fet cap "esforç" per fer front al dany causat. Hi ha un total de 23 persones condemnades, entre les quals exregidors i excàrrecs de l'Empresa Municipal de Sòl i Habitatge (EMSV) de Boadilla, a través de la qual es va vehicular bona part de l'entramat corrupte.

Un exemple de tants que recull la sentència és el següent: l'EMSV va adjudicar el 2003 tres obres de remodelació urbana. En primer lloc, l'Ajuntament cedeix les parcel·les a l'EMSV i l'acusat Tomás Martín Morales, exgerent de l'empresa municipal, aprova els plecs de condicions i bases dels tres expedients. Les característiques són que es dona poca importància a l'oferta econòmica i molta al termini d'execució. Coneixedor d'això, l'acusat Alfonso García Pozuelo presenta una proposta en aquest sentit i Martín Morales li atorga la màxima puntuació, sense motivació ni tampoc aprovació de l'òrgan competent. Els imports són de 587.064, 247.812 i 261.289 euros. A canvi de la intermediació de Correa, García Pozuelo li entrega 288.485 euros, que reparteix entre Crespo, l'exregidor del PP José Galeote, l'exalcalde González Panero, al mateix Martín Morales i 30.050 euros més per a la campanya del partit d'aquell any. La sentència descriu tres casos més en què el PP va obtenir donatius: un de 24.901 euros, un de 120.000 i un altre de 29.247.

Benefici "evident" del PP

Aquest judici es va caracteritzar per l'allau de confessions dels acusats. Ja hi havia el precedent de la sentència de la primera època de la Gürtel i, entre les proves, documents tan poc dissimulats com un de titulat Pufos Boadilla. La majoria dels condemnats s'han vist beneficiats amb la rebaixa de penes, excepte el PP, que no va reconèixer el seu lucre. A més, havia al·legat que els fets estarien prescrits, cosa que no comparteix el tribunal. La defensa de la formació també al·legava que havia de quedar acreditat el suposat benefici del partit i la sentència és contundent: "El benefici per al PP és evident i deriva precisament del pagament per part d'un tercer de l'import dels pagaments ja descrits i destinats al manteniment de la pròpia organització i que suposa correlativament una menor despesa per al partit". La sentència es pot recórrer primer a l'Audiència Nacional i després al Tribunal Suprem.

"Si el PP no ha fet les coses bé, les ha d'assumir. Si hi ha persones que han fet coses il·legals, hauran de complir les penes. Si eren afiliades del PP i ho feien a nom del partit, és lògic que el PP assumeixi la seva responsabilitat. El que cal fer és demanar disculpes i crec que el meu partit ha pagat bastantes responsabilitats polítiques sobre aquestes qüestions", ha declarat Feijóo un cop coneguda aquesta nova condemna. Des del govern espanyol, la vicepresidenta primera, Nadia Calviño, s'ha mostrat esperançada que el polític gallec imprimeixi un canvi en la gestió pública del PP. "Serà positiu que amb el nou lideratge al PP trobin la manera de deixar enrere l'estria marcada per la corrupció i s'obri un nou temps en què la gestió honesta i neta dels recursos públics sigui la guia principal d'un partit que ha de ser referent per als ciutadans", ha afirmat. Amb tot, la formació conservadora té a Madrid un focus judicial important marcat pels contractes sanitaris durant la pandèmia que assetgen Isabel Díaz Ayuso i José Luis Martínez-Almeida.

stats