La llei d'amnistia

El Suprem suspèn les citacions a Puigdemont i Wagensberg en el cas Tsunami

La jutge instructora del 13 traspassa la decisió sobre aplicar l'amnistia a l'Audiència de Barcelona

3 min
L’expresident Carles Puigdemont en una imatge d’arxiu.

MadridEl Tribunal Suprem suspèn les citacions a Carles Puigdemont i Ruben Wagensberg després de l'entrada en vigor de la llei d'amnistia. La magistrada que instrueix la causa de Tsunami Democràtic a l'alt tribunal, Susana Polo, ha frenat les declaracions voluntàries que havia convocat entre el 17 i el 21 de juny. La decisió arriba mentre Polo espera que les parts personades en el cas pel qual estan investigats es pronunciïn sobre l'efecte que ha de tenir l'oblit judicial del Procés. Aquest dimarts va acordar donar-los 10 dies abans de prendre una decisió definitiva sobre la investigació per terrorisme.

Polo atura de moment l'ordre d'investigació europea (OEI) i la sol·licitud d'assistència judicial en matèria penal remesa a Suïssa, on resideix Wagensberg, que havia emès per fer-los arribar la citació a ambdós. La suspensió de la petició d'ajuda a les autoritats helvètiques per localitzar el diputat d'ERC, que és temporal fins que Polo decideixi si aplica l'amnistia i arxiva la causa o si continua investigant, s'ha conegut el mateix dia que El País revela un nou revés de Suïssa al jutge Manuel García-Castellón que fa presagiar una resposta similar a la sol·licitud de la magistrada del Suprem.

Les autoritats helvètiques han rebutjat per tercer cop prestar auxili judicial a l'instructor de Tsunami a l'Audiència Nacional, que investiga tota la part que no té relació amb l'expresident de la Generalitat i Wagensberg. En un escrit del 22 de maig al qual ha tingut accés El País, Suïssa respon a una nova petició per localitzar la secretària general d'ERC, Marta Rovira, afirmant que Tsunami Democràtic no és terrorisme. Les autoritats suïsses argumenten que la jurisprudència dels seus tribunals considera organitzacions terroristes ETA o Al-Qaida, "però no les organitzacions que, utilitzant mitjans que no són actes de violència criminal, lluiten pel poder polític al país". És la conclusió a la qual han arribat "juristes especialitzats en tractats internacionals i dret penal internacional" que han analitzat la petició de la justícia espanyola.

Fa mesos, quansupl la causa encara no s'havia dividit entre el Suprem i l'Audiència Nacional, el jutge Manuel García-Castellón va rebre altre un revés d'aquest país. Va ser a finals del 2023. L'instructor va demanar a Suïssa el parador de Rovira, investigada també per terrorisme, i el del mateix Wagensberg, però Suïssa no va atendre la sol·licitud perquè sospitava que la causa per la qual es persegueix els imputats independentistes té un caràcter polític. En declaracions a TV3, Wagensberg ha celebrat la nova resposta de Suïssa, que creu que pot ajudar les seves defenses. "És una resposta lògica i que no ens hauria de sorprendre si no fos perquè estem acostumats a tanta irracionalitat d'una part de la judicatura espanyola", ha apuntat. La defensa del diputat d'ERC ja ha sol·licitat formalment l'arxivament del cas.

També ha reaccionat Rovira, que va manifestar a principis d'aquesta setmana que no tornaria de l'exili a Suïssa fins que es tanqués la causa que instrueix García-Castellón. "Ara més que mai toca defensar els bàsics de la democràcia i els drets humans: protestar i manifestar-se pacíficament és un dret, no pas un delicte!", ha afirmat a X. Caldrà veure en els pròxims dies què decideix García-Castellón, que també ha donat 10 dies a les parts, i que fa mesos que oposa resistència contra l'amnistia, fins i tot abans que es publiqués al BOE. Wagensberg ha vaticinat que, en qualsevol cas, ja no s'atrevirà a demanar ajuda de nou a Suïssa.

stats