Tribunals
Política 12/04/2021

Els suposats comptes de Bárcenas als EUA i el Canadà es colen al judici de la caixa B

Un empresari i alguns periodistes donen versemblança a la comptabilitat paral·lela del PP

3 min
Luis Barcenas a l'Audiència Nacional el passat 8 de febrer

MadridEl judici sobre la caixa B del PP s'ha reprès poc després que Luis Bárcenas hagi tornat a la presó i que s'hagi publicat que tindria 25,5 milions d'euros amagats al paradís fiscal de Delaware (EUA) i al Canadà. L'extresorer va enviar un escrit al jutge de la Gürtel, Santiago Pedraz, negant els fets, però la Fiscalia ja analitza la denúncia d'un particular. Mentrestant, s'ha parlat aquest dilluns sobre la comptabilitat paral·lela del PP reflectida als papers de Bárcenas, fortament qüestionats durant diverses sessions.

El president del tribunal, José Antonio Mena, ha hagut de demanar que es deixés de preguntar sobre les noves informacions que apunten a la possibilitat que Bárcenas hauria transferit diners des de Suïssa fins a dos comptes als EUA i el Canadà. La denúncia es va presentar la setmana passada, coincidint amb el primer permís penitenciari de sis dies de què ha gaudit l'extresorer des que compleix condemna per la primera època de la Gürtel. Periodistes com el director d'Okdiario, Eduardo Inda, han corroborat aquests moviments fent referència a la notícia que el seu diari va publicar, mentre que el col·laborador de l'ARA Ernesto Ekaizer ha manifestat que només tenia constància dels prop de 30 milions d'euros que Bárcenas amagava a Suïssa.

En canvi, els dos testimonis sí que han coincidit a acreditar el que s'aborda a la causa en què han comparegut: l'existència de la caixa B que el PP va fer servir per moure diners en negre. Proposats per la defensa de l'extresorer, han donat validesa a un argument que el lletrat de Bárcenas va deixar caure a la primera sessió del judici: en una conversa gravada entre l'extresorer Álvaro Lapuerta –mort el 2018– i el periodista Francisco Mercado, el primer reconeixia el cobrament "sistemàtic", en paraules d'Inda, de sobresous al PP. Segons la defensa de Bárcenas, Lapuerta deia que l'expresident José María Aznar havia cobrat complements en negre.

Mercado no ha volgut parlar sobre el contingut de la conversa emparant-se en el secret professional, mentre que Inda ha assegurat que la xifra de què es parlava en aquella trobada eren 27 milions de pessetes el 1995, sense concretar si eren per a Aznar. "Ni confirmo ni desmenteixo", ha dit Inda, que també ha deixat en el terreny del misteri la finalitat que tenia el pagament. "No era gaire clara i crec que de rellevància penal, però m'ho guardo per a mi per poder-ho publicar quan tingui la gravació", ha avisat el periodista, que ha recordat unes quantes vegades que el 18 de gener del 2013 va avançar l'escàndol de la caixa B a El Mundo.

Uns dies després El País va publicar els papers de Bárcenas, els quals Ekaizer ha afirmat que eren veraços "en una gran proporció". Un empresari que també ha comparegut com a testimoni ha confirmat que va fer una donació de 10 milions de pessetes, xifra que coincideix amb el que reflecteixen les anotacions de l'extresorer. Santiago Lago Bornstein, que ha afirmat que coneixia Bárcenas des dels anys 80, va anar al despatx de Lapuerta per entregar-li la quantitat, tot i que aquest li deixés clar que l'operació no quedaria recompensada amb una adjudicació de l'administració pública.

El marit de Cospedal no s'hi reconeix

La sessió d'aquest dilluns ha deixat un nou episodi com el que va protagonitzar l'ex secretari general del PP Javier Arenas, que no es va reconèixer en els papers tot i que hi aparegués el seu cognom. Aquesta vegada ha sigut Ignacio López del Hierro, marit de l'ex número 2 del partit María Dolores de Cospedal, qui ha negat respondre als cognoms de "López Hierro" i "López H". Als papers de Bárcenas apareix que aquest empresari –pròxim a l'excomissari José Manuel Villarejo– estaria relacionat amb dues anotacions del 1997 i el 1998, però ho ha negat. "No té per què referir-se a un mateix donant, atès que López H. pot ser una persona, fàcilment podria ser López Hernández, i López Hierro podria ser una altra persona", ha indicat.

Aquest dilluns també estava citat el líder de la Gürtel, Francisco Correa, però finalment se n'ha descartat la compareixença. L'empresari va demanar que se suspengués la declaració perquè està imputat en altres causes judicials i les acusacions finalment van optar per renunciar al seu testimoni.

stats