Eleccions generals
Política 08/06/2023

Sumar i Podem porten al límit la negociació sobre la coalició

Els liles obren la consulta a les bases perquè donin legitimitat a la direcció per decidir si s'arriba a un acord amb Díaz o no

4 min
Yolanda Díaz ahir abans de l’acte a Madrid.

Madrid / BarcelonaErnest Urtasun, el nou portaveu de Sumar, prometia aquest dijous que no s'esperarien "a l'últim minut" per firmar l'acord de coalició. El pronòstic no fa pinta que es compleixi: les negociacions entre la plataforma de Yolanda Díaz i Podem es portaran al límit. La prova és que el partit lila ha anunciat aquest migdia que obre la consulta a la militància perquè doni plenes facultats a la direcció per negociar un acord amb Sumar o per descartar-lo. La militància podrà votar fins divendres a les 10 del matí. La pregunta que hauran de respondre és: "Acceptes que el consell de coordinació de Podem, seguint el criteri d'unitat que va marcar el consell ciutadà estatal, negociï amb Sumar i, si escau, acordi una aliança electoral entre Podem i Sumar?". Mentrestant, les negociacions segueixen encallades en el repartiment dels llocs de sortida de les llistes. Podem continua denunciant vetos en territoris com el País Valencià, on ha posat sobre la taula presentar-se per separat. La presència de la ministra d'Igualtat, Irene Montero, a la candidatura és un altre dels esculls.

Per estatuts, Podem està obligat a sotmetre a votació de les seves bases els acords que pren la direcció, però la negociació amb Sumar "no està sent senzilla", com ha admès la mateixa secretària general de Podem, Ione Belarra, i es dona per fet que no hi haurà temps de consultar la militància sobre l'acord, si és que arriba. D'aquesta manera, la direcció s'intenta blindar i que les bases li donin la legitimitat per prendre qualsevol mena de decisió depenent de com avancin les negociacions. El moviment arriba després que en les últimes hores diversos dirigents territorials hagin instat a un acord amb Sumar i alguns hagin posat en dubte també la gestió de les converses de la direcció de Belarra.

Malestar de Podem al territori

Aquest dimecres va fer una crida a la unitat la que va ser candidata per Madrid el 28 de maig, Alejandra Jacinto, que va posar la seva comunitat com a exemple de la divisió que no hi hauria d'haver en l'àmbit estatal. Va enviar un missatge en la mateixa línia la líder de Podem a Navarra i també de la coalició Contigo Navarra, Begoña Alfaro, al costat de la secretària dels liles a Extremadura, Irene de Miguel, que va avisar: "Tots els que no vulguin unitat han de fer un pas al costat". Al País Valencià, un grup de militants van firmar un manifest en aquest sentit i van demanar responsabilitats a la direcció pels mals resultats del 28 de maig. I aquest matí, la líder de Podem Aragó, Maru Díaz, ha anunciat que no agafarà l'acta de diputada i que també abandonarà la coordinació del partit després de les eleccions del 23 de juliol pels mals resultats a les municipals.

L'última prova d'aquest malestar al territori s'ha donat a Catalunya, on un grup de militants, entre els quals hi ha membres de la direcció com el mateix portaveu del partit i diputat al Parlament, Lucas Ferro, també han fet públic un manifest en què demanen a la direcció estatal de Podem un acord amb Sumar. Posen d'exemple, en aquest sentit, la coalició que s'ha construït a Catalunya amb els comuns el 28-M. Els liles també rebutgen "l'amenaça de ruptura de l'espai a Catalunya i que pugui ser utilitzada com a mesura de pressió en aquestes negociacions". Un missatge dirigit a la direcció estatal sobre les suposades negociacions amb ERC que van filtrar els comuns. La militància sent que no se l'escolta i considera que la cúpula del partit posa en perill la unitat a Catalunya que ha costat anys de construir, apunten fonts del partit.

Irene Montero, al focus

Un dels esculls de les negociacions són els "vetos" que denuncia Podem per part de formacions com Compromís i Més Madrid. Per això, l'últim moviment que ha fet el partit lila ha estat plantejar de presentar-se per separat al País Valencià per sortejar el "veto total" que asseguren que els plantejava el partit de Joan Baldoví. "Hem plantejat aquesta possible solució per intentar desencallar la solució", apunten fonts de la formació lila. Compromís havia demanat encapçalar les llistes de les tres províncies valencianes, però neguen cap veto a Podem. A Sumar no preveuen que Podem es pugui presentar per separat en aquest territori.

El repartiment de llocs a la candidatura madrilenya és un dels punts que encalla la negociació. El partit lila ha denunciat que s'està intentant vetar la ministra d'Igualtat, Irene Montero, perquè sigui a les llistes de Madrid. Ho confirmen diverses fonts coneixedores de la negociació, tot i que des de Sumar eviten fer-ho i asseguren que "no és el marc de la negociació". Més Madrid havia negat aquest veto, però aquest dijous la seva líder, Mónica García, ha afirmat a TVE que cada formació havia de ser "responsable" per facilitar l'encaix de la coalició. De fet, les bases de la formació madrilenya van demanar dimecres en el plenari que va ratificar explorar l'acord amb Sumar que hi hagués "representació" de Més Madrid "en llocs de sortida" a les llistes.

Mentre l'acord amb Podem no arriba, en les últimes hores Sumar ha anat anunciant pactes amb formacions minoritàries com Drago, de l'ex secretari d'organització de Podem, Alberto Rodríguez; o també la Chunta Aragonesista. El pacte també està avançat amb els comuns i Més Madrid. Catalunya en Comú té previst que el seu consell nacional ratifiqui l'acord aquest dissabte –l'endemà que s'hagi registrat la coalició. Com es podia esperar, Endavant Andalusia ha confirmat aquest matí que es presentarà en solitari i no sota el paraigua de Sumar, tal com ja tenien previst. La formació de Teresa Rodríguez només concorrerà en una província andalusa que les bases triaran en una consulta aquest cap de setmana: Sevilla o Cadis.

stats