Política 03/07/2023

Sumar MÉS promet aprovar una llei de llengües si guanya les eleccions el 23-J

El cap de llista, Viçenç Vidal, remarca la importància que totes les llengües de l'Estat "gaudeixin del mateix reconeixement"

ARA Balears
2 min
Vicenç Vidal i Elisabeth Ripoll a la roda de premsa

PalmaEl cap de llista de Sumar MÉS al Congrés, Vicenç Vidal, ha informat que, amb l'objectiu d'evitar el monolingüisme dins l'estat espanyol, i en cas de guanyar les eleccions el pròxim 23 de juliol, aprovarà una llei de llengües. Durant la conferència que ha fet aquest dilluns a la seu de MÉS, el candidat de la coalició ha avançat una proposta en què la diversitat lingüística representi "una oportunitat i no una amenaça". La iniciativa pretén posar fi a la "imposició legal exclusiva del castellà en la normativa estatal i la discriminació de la resta de llengües".

Mentre donava a conèixer la seva proposta davant els mitjans, Vidal ha criticat el fet que els ciutadans catalanoparlants "no es puguin dirigir a les institucions en la seva pròpia llengua". A més, ha afegit, assenyalant el govern espanyol, que aquest "ha de garantir que els catalanoparlants es puguin comunicar en igualtat de condicions, com qualsevol altre ciutadà", ja que "s'ha de procurar la igualtat de drets per la llibertat i la justícia". Vidal ha remarcat que aquesta iniciativa atorgarà totes les mesures necessàries perquè les llengües pròpies diferents del castellà "gaudeixin del mateix reconeixement".

El candidat de la coalició Sumar MÉS ha oferit detalls sobre com la llei també permetria que les diferents llengües del país, com el basc, el gallec o el català puguin ser utilitzades en les institucions, independentment d'on se situïn. El possible canvi legislatiu que proposa la coalició també implicaria la destinació d'una part del pressupost públic, per part del govern de l'Estat, a totes aquestes llengües anteriorment mencionades.

La número dos de la llista, Elisabeth Ripoll, ha recordat, durant la presentació de la iniciativa, que almenys un 45% dels ciutadans de l'estat espanyol viuen en territoris amb una llengua pròpia diferent del castellà. Segons Ripoll, l'estat espanyol encara ha de complir els acords i tractats internacionals ratificats, com la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries. D'aquesta manera, ha assenyalat que l'aprovació de la llei de llengües ho faria possible.

stats