5 anys de l'1-O
Política 30/09/2022

El 'sottogoverno' de l'1-O, a un pas del judici

La instrucció s'ha tancat en el cas de Jové, Salvadó i Garriga, i l'advocat dels síndics presenta un incident de nul·litat per evitar la repetició del plet

2 min
Josep Maria Jové i Lluís Salvadó, la sortida de la ciutat de la Justícia

BarcelonaDesprés de la condemna per sedició del Tribunal Suprem als líders independentistes, semblava que la majoria de causes pendents per l'organització de l'1-O es resoldrien ràpidament. Però a hores d'ara, continuen obertes, fins i tot la més antiga de totes, que manté una trentena de càrrecs i excàrrecs del Govern investigats pel referèndum al jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona, en la que es considera la macroinvestigació que va servir de base per a la condemna del Suprem. També va ser el cas que ha portat els diputats Josep Maria Jové i Lluís Salvadó a les portes d'un judici per desobediència, malversació, prevaricació i revelació de secrets, juntament amb la consellera Natàlia Garriga, només processada per desobediència. Aquesta causa feia mesos que estava bloquejada al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que ara ha demanat a les defenses que es pronunciïn sobre la conclusió del sumari. Quan això passi d'aquí a uns dies ja només caldrà que es presentin els escrits d'acusació i defensa i el cas s'enviarà a judici.

Caldrà veure aleshores si la Fiscalia manté l'acusació per malversació per als dos diputats d'ERC. La jutge que portava el cas considera que hi ha indicis suficients per jutjar-los per aquest delicte, que és el que pot arribar a comportar penes de presó més elevades. Fins ara la Fiscalia havia mantingut també aquesta posició tant en la causa del TSJC com en la del jutjat 13 de Barcelona. Però hi ha un antecedent recent a tenir en compte: quan va demanar sumar la causa contra Garriga a la de Salvadó i Jové, la Fiscalia va demanar investigar-la només per desobediència, tot i que el jutjat 13 de Barcelona l'havia processat també per malversació.

El delicte de malversació també pesa des de fa cinc anys com una espasa de Dàmocles sobre la trentena de processats al jutjat 13. El sumari es va donar per acabat fa dos anys, però ara cal resoldre si aquest cas s'hauria de jutjar juntament amb la investigació que manté oberta el jutjat d'instrucció 18 de Barcelona per l'acció exterior de l'1-O i on hi ha investigats, entre d'altres, l'exconseller Raül Romeva i l'exsecretari general d'Acció Exterior Aleix Villatoro també processat al jutjat 13. "Sents que no s'acaba mai la pel·lícula", lamenta el seu advocat, Ramon Setó, que insisteix que els dos casos s'han d'ajuntar perquè en el cas de Villatoro l'acusació "no sigui doble". És l'Audiència de Barcelona qui ho haurà de resoldre.

Frenar el nou judici als síndics

Setó és també l'advocat dels síndics de l'1-O, inicialment absolts. La Fiscalia va recórrer la sentència el juliol passat i l'Audiència de Barcelona va ordenar repetir el judici. Setó ha presentat un incident de nul·litat i la suspensió d'aquest tràmit, perquè considera que la decisió "vulnera drets fonamentals". Malgrat tot, el tribunal ha tirat pel dret i encara que això estigui pendent de resoldre, ja ha demanat al jutjat penal que portava el cas si creu que és competent per tornar a jutjar els síndics o ha de derivar el cas al TSJC per l'aforament de l'ara consellera Tània Verge.

stats