Política 16/11/2018

Els agents socials valoren de manera positiva el REB pactat entre Armengol i Sánchez

La consellera Cladera assegura que el govern central té instruments per dotar el fons d'insularitat acordat, tot i que no s'aprovin els pressupostos de l'Estat

Carles Tudurí
2 min
La presidenta, reunida amb representants sindicals i empresarials.

PalmaEls principals sindicats i patronals de les Illes han manifestat aquest divendres suport al nou Règim Especial de Balears (REB) pactat per la presidenta del Govern, Francina Armengol, i el responsable de l'executiu estatal, Pedro Sánchez, tot i que han destacat que és necessari esperar-ne la "la lletra petita" per fer-ne una valoració final.

Representants de PIMEM, CAEB, UGT i CCOO s'han reunit amb la presidenta Armengol per conèixer de primera mà el resultat de la reunió entre els dos presidents que ara s'ha de desenvolupar per convertir-se en un document que reconegui el cost de la insularitat. En general, han mostrat satisfacció per l'acord, encara que reconeixen que les compensacions estan per davall de les desitjades.

Després de la trobada, la consellera d'Hisenda, Catalina Cladera, ha insistit que aquest acord "és una fita històrica", ja que s'estableix per llei un fons del qual dotarà el govern per garantir que la Comunitat rep almenys els mateixos recursos per càpita per a inversions que la mitjana de les comunitats autònomes. Cladera s'ha mostrat confiada que la proposta legislativa estigui tancada abans que acabi novembre, encara que "podria ser alguna setmana més".

Justo Saura, de Pime Menorca, ha destacat que el pacte suposa "una alegria", tot i que ha reconegut que "encara estaré més content quan vegi el document". Segons la seva opinió, és una passa important perquè la indústria de les Illes pugui competir amb igualtat.

El responsable de CCOO a les Balears, José Luis García, també ha expressat satisfacció per l'acord, ja que s'hi reconeix el fet insular i la manca de recursos de la Comunitat. "Hi falta concreció i veure'n la lletra petita", ha indicat, però ha destacat que aquest reconeixement "és important".

Alejandro Teixas, d'UGT, ha considerat molt positiu passar de "no tenir res" al que s'ha aconseguit, tot i que al sindicat li agradaria un REB millor. Malgrat valorar la millor receptivitat del govern de Sánchez cap a mesures que afavoreixin les Illes, ha destacat que fa falta més concreció sobre determinats temes.

Per acabar, el vicepresident de CAEB, Rafael Ballester, ha explicat que per les empreses és molt important que es compensi el fet insular, ja que són menys competitives que les d'altres comunitats per aquest motiu. Per Ballester, aquest REB no compleix totes les aspiracions que es tenien, "però és cert que assolim fites que no teníem

stats