Consell de Mallorca
Política 14/02/2024

Els Socialistes de Mallorca denuncien David Gil per fer "apologia del franquisme" i Galmés per no cridar-li l'atenció

La denúncia de l'agrupació socialista s'afegeix a les ja presentades per Memòria de Mallorca i Podem

ARA Balears
2 min
Ple del Consell Insular de Mallorca

PalmaEl Grup Socialista al Consell de Mallorca ha presentat també una denúncia davant el Servei de Memòria Democràtica de la Conselleria de Presidència contra el conseller electe de Vox, David Gil per, presumptament, fer apologia del franquisme. Gil es va referir durant el ple de la institució del 8 de febrer al cop d'estat del 1936 com "la darrera croada d'alliberament", tal com la "varen anomenar els revoltats franquistes", de manera que feu, segons recull l'escrit dels Socialistes, "clara apologia" del cop militar de 1936 i de la posterior guerra civil en el marc de la qual només a Mallorca "la repressió franquista va perpetrar més de 2.000 assassinats".

L'escrit, que està sotasignat per la portaveu del Grup Socialista de Mallorca i anterior presidenta del Consell, Catalina Cladera, explica que en el moment de les manifestacions de Gil, el ple era dirigit pel president del Consell, Sebastià Galmés, que "no va fer res per recriminar i prendre mesures" davant les declaracions de Gil. A més, l'escrit recull que dia 11 de febrer, Galmés, en referència a l'expressió de Gil, declarà als mitjans de comunicació: "Respect totes les declaracions que es puguin fer".

Posteriorment, en declaracions a Última Hora, dia 12 de febrer, el conseller de Vox David Gil es tornà a refermar en el seu discurs: "Parlava de croada d'alliberament per reflectir, com a bon catòlic que soc, que l'alçament es va produir quan s'assassinava sacerdots i monges".

Per tot això, el Grup Socialista al Consell demana que s'obrin les diligències oportunes per les manifestacions de Gil, que podria haver incorregut en una infracció greu de la Llei de memòria i reconeixement democràtic de les Illes Balears i que també s'obrin diligències per si Galmés, el president del Consell, va incomplir la Llei estatal de memòria democràtica.

Cal recordar que dia 9 de febrer, l'associació Memòria de Mallorca ja va acusar Gil de fer apologia del franquisme i va presentar un escrit a la Conselleria de Presidència i Administracions Públiques perquè actuï sobre la base de la llei i apliqui les sancions pertinents. El mateix dia, Podem va presentar una denúncia administrativa a la Conselleria de Presidència del Govern per aquest fet. El portaveu de Podem i exsecretari autonòmic de Memòria Democràtica, Jesús Jurado, va dir que és "completament indigne" que una persona que està a les institucions "es despatxi d'aquesta manera seguint els dictats del relat franquista de la Guerra Civil".

Infraccions

La Llei 2/2018 de memòria i reconeixement democràtic de les Balears preveu sancions d'entre 2.001 i 10.000 euros per infraccions greus, com són les manifestacions o exhibicions per part de representants públics i funcionaris de l'Administració de la Comunitat Autònoma que enalteixin o facin apologia del cop militar de 1936, la Guerra Civil i la dictadura.

Per la seva banda, la Llei 20/2022 de 19 d'octubre de memòria democràtica preveu com a infraccions molt greus, penades amb sancions d'entre 10.001 i 150.000 euros, la manca d'adopció de les mesures necessàries per impedir o posar fi a actes d'exaltació personal o col·lectiva, de la revolta militar, de la guerra o de la dictadura (...) quan comportin descrèdit, menyspreu o humiliació de les víctimes o dels seus familiars.

stats