Laboral
Política 22/06/2023

La setmana de quatre dies només atrau les petites empreses

Fins a 41 companyies, que apleguen en total 204 treballadors, opten a les ajudes convocades pel govern valencià

2 min
Skyscanner obre nova oficina a Barcelona i triplicarà la plantilla

ValènciaEl debat laboral més intens dels últims temps –el que planteja la setmana laboral de només quatre dies– és de moment territori d'empreses petites. Ho demostra l'experiència plantejada per la conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball del País Valencià. Fins a 41 empreses han sol·licitat participar en el seu programa pilot per implantar la jornada laboral de quatre dies o 32 hores setmanals sense reducció de sou. L'anunci, fet aquest dimecres, detalla que la iniciativa beneficiaria en total 204 treballadors.

Com es preveia, la majoria de les companyies que s'hi han inscrit són petites. De fet, de les 41, 35 tenen menys de deu empleats i solament 6 tenen entre 11 i 40 treballadors. Un altre element destacat és que la meitat de les sol·licituds corresponen a empreses de consultoria empresarial, informàtica o de màrqueting: en concret, 27. La conselleria ho considera beneficiós, perquè creu que aquestes companyies poden recomanar la fórmula a empreses a les quals assessoren.

Pel que fa a les 14 restants, totes pertanyen al sector serveis. No s'hi ha inscrit cap companyia de sectors més tradicionals com el de la construcció, l'industrial i l'agrari.

Després de rebre les sol·licituds, el govern valencià analitzarà la documentació de cada empresa i emetrà un informe que determinarà si les companyies s'ajusten als requisits de la convocatòria. Si es compleixen els terminis, la resolució hauria de ser pública abans del 10 de setembre.

Les companyies que rebin el vistiplau podran percebre fins a 9.000 euros per cada empleat que es beneficiï d'aquesta reducció de jornada. Els pagaments es dividiran en tres terminis: 5.492 euros el primer any, 2.746 el segon i 1.373 el tercer.

"Que el canvi de color polític no acabi amb el debat"

Tot i que la d'enguany és la segona convocatòria del programa, l'edició del 2023 ha suposat un salt qualitatiu de la iniciativa perquè en la del 2022 només se'n van poder beneficiar tres empreses per la menor difusió del programa i la dificultat per complir els requisits. La iniciativa exigeix que les companyies comptin amb un acord amb els sindicats, un pla d'igualtat i un pla de millora de la productivitat –en aquest cas, elaborat amb l'assessorament de l'administració.

En conversa amb l'ARA, el secretari d'Ocupació, Enric Nomdedéu, ha apuntat que el balanç d'enguany ha estat "interessant", atès que s'ha assolit una ràtio entre nombre d'empreses amb seu al País Valencià i companyies que s'han presentat equivalent al d'altres estats amb iniciatives semblants com és la Gran Bretanya. Nomdedéu també ha assenyalat que espera que el "debat obert" per aquesta iniciativa "no s'acabi per un canvi de color en el govern [arran de la victòria electoral del PP i Vox]". En aquest sentit, ha defensat els beneficis de les reduccions de jornada davant d'altres fórmules com són els ERTO, perquè els segons suposen que "l'administració està pagant a un treballador que és a casa".

stats