Política 23/02/2021

Els serveis secrets de l'Estat reconeixien en un àudio que van fer cavar la seva pròpia tomba a Lasa i Zabala

'Naiz' publica una versió més llarga de la conversa entre Gómez Nieto i Perote que 'Público' va avançar

2 min
El 27 de març de 1995 familiars i amics dels pressumptes membres d'ETA José Antonio Lasa i José Ignacio Zabala visitaren el lloc on el 1985 uns caçadors van trobar, enterrats en cal viva, els esquelets dels dos joves, segrestats per membres del GAL el 16 d'octubre de 1983

BarcelonaL'assassinat de Joxean Lasa i Joxi Zabala es va convertir en la principal prova de càrrec per condemnar diversos membres dels GAL, el grup terrorista amb què l'Estat va combatre el terrorisme d'ETA. Aquest dimarts el nom de tots dos ha tornat a ressonar en l'àudio publicat pel diari basc Naiz en què el coronel del Cesid –antic CNI– Juan Alberto Perote i el capità de la Guàrdia Civil Pedro Gómez Nieto conversaven sobre la manera com se'ls va matar l'any 1983. "Dos trets al cap sense caputxa", se sent precisar a Gómez Nieto quan Perote li pregunta pel cas. "O sigui, els van matar, no és que se'ls morissin", afegeix aleshores Perote, diferenciant la situació de la de Mikel Zabalza, el conductor d'autobusos a qui es va assassinar a la comissaria d'Intxaurrondo mentre se'l torturava. "El primer que els hi vam fer fer van ser els forats", conclou Gómez Nieto en referència a les fosses que minuts després es convertirien en les tombes de Lasa i Zabala, que van ser enterrats amb calç viva. Els seus cossos van ser descoberts dos anys després per uns caçadors.

Es tracta d'una segona part de la conversa que Público ja va avançar aquest dilluns i que forma part del documental Non dago Mikel? , dirigit per Miguel Ángel Llamas i Amaia Merino, que s'estrenarà aquest proper divendres als cinemes. L'àudio no era desconegut, tot i que s'havia exclòs del judici que va acabar condemnant l'any 2000 a l'Audiència Nacional el general de la Guàrdia Civil Enrique Rodríguez Galindo, el tinent coronel Ángel Vaquero, el governador civil de Guipúscoa Julen Elgorriaga i els agents Enrique Dorado i Felipe Bayo. Fruit de la publicació dels àudios, el grup d'EH Bildu al Congrés dels Diputats ja ha registrat diverses preguntes dirigides al govern espanyol.

stats