Eleccions municipals
Política 05/05/2023

Sánchez treu pit de l'acció del govern espanyol per impulsar Collboni

El president espanyol crida a construir una "aliança" entre la Moncloa i l'Ajuntament de Barcelona

2 min
Pedro Sánchez i Jaume Collboni

BarcelonaLes enquestes van ben ajustades i el candidat del PSC, Jaume Collboni, s'hi mou entre la primera i la tercera posició. Barcelona és una plaça importantíssima per als socialistes i especialment per al president espanyol, Pedro Sánchez, en aquestes municipals. Aquest dijous ha protagonitzat un míting al Parc del Fòrum de Barcelona, escenari del Primavera Sound, buscant impulsar el seu alcaldable amb l'empenta de les darreres reformes del govern espanyol. El rècord històric d'afiliació a Catalunya li ha servit per fer aquesta translació. "Espanya bat rècords d'afiliació i la dreta de desesperació", ha reivindicat, i ha cridat a una "aliança" entre institucions si Collboni arriba a l'alcaldia: "Necessitem que grans ciutats com Barcelona es posin al costat del govern i tirin endavant l'agenda que estem posant en marxa".

Unes 2.500 persones han estat el públic del president, encara que molts han marxat a mig discurs perquè feia molt de vent. Sánchez ha fet un pronòstic de temps millors. "Si amb una pandèmia i una guerra hem estat capaços d'aprovar lleis d'educació, FP, ciència, universitats, l'ingrés mínim vital, reconstruir el Pacte de Toledo, restablir la convivència a Catalunya, què no serem capaços de fer quan el vent bufi a favor? Aquest dia arribarà", ha assegurat. Sánchez també ha fet èmfasi en un tema important per a Barcelona: l'habitatge. Amb la recent aprovació de la llei de l'habitatge a Madrid, Sánchez ha estès la mà a Collboni perquè pugui "complir" el seu "compromís de fer de l'habitatge un lloc digne".

Les dades d'afiliació han arribat justament un dia en què un dels principals contrincants de Collboni, Xavier Trias, ha fet una relliscada en una entrevista a RAC1 i ha rebut una pluja de crítiques per haver dit que "un senyor que està cobrant 3.000 euros no pot arribar a final de mes". L'alcaldable del PSC n'ha tret profit. "Però on viu i amb qui parla?", s'ha preguntat Collboni: "El que a nosaltres ens preocupa és que la gent que té el salari mínim arribi a final de mes". De la mateixa manera, Collboni ha reivindicat les seves sigles davant aquells "que les amaguen". I traient pit de les reformes de l'executiu espanyol, ha llançat un missatge al votant d'esquerres: "Sí que es pot, sí que es pot fer millor", ha dit parafrasejant el lema de la formació de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

El líder del PSC, Salvador Illa, no ha pogut ser present a la trobada perquè era al Parlament, on aquesta tarda es decidia sobre la llei de la sequera: "No ha pogut venir perquè està treballant", ha argumentat Collboni. Sánchez ha fet aquesta visita abans del seu viatge a Washington, el 12 de maig, el dia que comença oficialment la campanya. Així, l'acte –on també ha participat l'alcaldessa de Sant Adrià de Besòs, Filo Cañete– ha servit per donar el tret de sortida de Collboni amb l'escalf del president espanyol, que en els dos darrers mesos ha estat quatre cops a Barcelona i tancarà la campanya en aquesta ciutat acompanyat de l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero.

stats