Relacions internacionals
Política 02/02/2023

Sánchez es compromet a no “ofendre” el Marroc

El president espanyol afirma a la cimera de Rabat que els dos països aparcaran les qüestions de “sobirania” en les seves relacions bilaterals

3 min
Sánchez i el primer ministre marroquí saluden les delegacions ministerials.

MadridEl president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha explicat, a l'inici de la cimera de Rabat, quina és la clau que ha de permetre a Espanya i el Marroc mantenir unes bones relacions bilaterals: "Evitarem tot el que ofèn l'altra part, sobretot pel que fa a esferes de sobirania". D'aquesta manera, Madrid confirma que el gir en la posició del Sàhara Occidental es fa a canvi que Rabat cessi en les seves reclamacions sobre Ceuta i Melilla. Així ho ha dit Sánchez a l'inici de la XII reunió d'alt nivell entre Espanya i el Marroc, que ha tingut lloc a Rabat, una cimera que ha copresidit al costat del seu homòleg marroquí, el primer ministre Aziz Akhannouch.

La cimera arribava envoltada de polèmica pel fet que Mohamed VI no ha rebut Sánchez en audiència (a canvi, ahir van parlar per telèfon durant mitja hora) i perquè cap ministre d'Unides Podem ha volgut assistir a la cita per mostrar el seu desacord tant pel gir en la qüestió del Sàhara com amb la manera que s'han gestionat tragèdies com la mort d'un mínim de 23 immigrants a la tanca de Melilla el 24 de juny passat.

Diàleg i transparència

Sánchez s'ha reunit abans de la cimera ministerial amb Akhannouch i ha volgut deixar clar que ara s'obre una nova etapa entre els dos països basada en "la transparència i la comunicació permanent". "Recorrerem sempre al diàleg i no als fets consumats", ha subratllat Sánchez, que ha afegit que en aquesta nova etapa no hi haurà lloc per a actuacions "unilaterals" i que s'abordarà qualsevol tema, per complex que sigui.

Un dels objectius d'Espanya és accelerar la reobertura de les duanes a Ceuta i Melilla, tancades des del 2018. En realitat, el govern espanyol esperava que la reobertura es produís abans de la cimera, i així ho va repetir el ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, però no ha estat així. El compromís del Marroc és que les duanes s'aniran obrint "de manera ordenada i progressiva", però encara sense una data definitiva. A pesar de tot, Sánchez s'ha mostrat satisfet de "l'alt grau de compliment" dels acords subscrits en la declaració conjunta del 7 d'abril.

Pedro Sánchez ha convidat també les autoritats marroquines a aprofitar la presidència espanyola de la UE per fer un "salt qualitatiu" en les relacions entre Rabat i Brussel·les. A part de l'aposta per un "diàleg reforçat" i un mecanisme de seguiment dels acords adoptats, Sánchez ha destacat la importància de la col·laboració econòmica entre els dos països i les noves inversions previstes per part d'empresaris espanyols en aquest país.

Contingut econòmic

Després de la signatura d'una vintena d'acords bilaterals, Sánchez i Akhannouch han comparegut per explicar els resultats de la cimera però sense admetre preguntes dels periodistes. Precisament, el Marroc ha estat en el punt de mira els darrers temps per la persecució que pateixen els periodistes en aquell país, fins al punt que el Parlament Europeu va aprovar una declaració de condemna que no va tenir el suport dels socialistes espanyols, ja que la Moncloa no va voler incomodar Rabat abans de la cimera. "Aquesta cimera és una fita per a Espanya i el Marroc perquè consolidem una nova etapa basada en el respecte mutu i la genuïna col·laboració. Som molt més que veïns", ha subratllat Sánchez.

En realitat, bona part de la cimera ha tingut un contingut econòmic. "Volem ser inversor de referència del Marroc i per això hem aprovat un protocol financer dotat amb 800 milions d'euros per poder invertir en projectes que ajudin a la modernització del país", ha recalcat el president espanyol. Entre els sectors que es vol impulsar n'ha citat alguns de relacionats amb l'aigua, les energies renovables i el turisme.

A part d'incomodar els seus socis, la cimera amb el Marroc també ha estat criticada per l'oposició. El número tres del PP, Elías Bendodo, ha declarat que "és difícil fer més el ridícul".

stats