Política 27/09/2015

Els vots catalans perduts (literalment) pels carrers de Roma

Els qui volien votar van rebre el sobre oficial amb una adreça errònia però el consolat assegura a l'ARA que ha pogut recuperar bona part de les paperetes

Sandra Buxaderas
2 min
Un sobre amb l'adreça equivocada. JORDI MINGUELL

RomaEls catalans residents a Roma que volien votar per correu s'han trobat que el seu vot s'havia literalment perdut pels carrers de la capital italiana per un suposat error de l'administració electoral espanyola. L'autoritat electoral els va enviar les paperetes juntament amb un sobre per enviar el vot que tenia impresa una adreça inexistent. Amb tot, el consolat a Roma assegura que ha detectat l'error i que ha aconseguit trobar els vots perduts. Ningú pot garantir que s'hagin pogut recuperar tots, però.

Molts catalans ni s'havien fixat en l'adreça del sobre que havien rebut i que havien d'utilitzar per enviar la papereta de vot, i que els havia arribat des de Madrid. Però un d'ells, Jordi Minguell, es va adonar que era una adreça inexistent i va expressar la seva perplexitat a través de Facebook. "El carrer indicat al sobre no existeix a Roma", explica a l'ARA. De fet, el que hi havia escrit és el carrer del consolat de Milà: carrer de Fattebenefrattelli, 26. Però, en canvi, el codi postal, 00186, era el del consolat de Roma –que és al carrer de Campo Marzio, 34–. "Crec que és possible procedir penalment contra els responsables d'aquest desori", afegeix.

Toni Orpinell, tresorer de l'ANC Itàlia, confirmava a l'ARA l'error. Ell va optar per votar presencialment al consolat del carrer de Campo Marzio. L'única incidència amb què es va trobar és que va haver "de trucar quatre o cinc cops al timbre" perquè l'obrissin, i això el "va alarmar una mica". Però dins del consolat sí que ho va trobar tot en ordre, una urna amb sobres custodiats per una funcionària i un policia. Això sí, sense interventors.

Resposta del consolat

El consolat de Roma assegura a l'ARA que dels 950 catalans inscrits al consolat, n'han votat 102. Uns 70 presencialment al consolat, i almenys uns 30 per correu, els que sense ni saber-ho van enviar el seu vot a una adreça inexistent. El portaveu de l'ambaixada espanyola, Agustín Galán, ha explicat que el cònsol, Javier Pérez Griffo, va tenir coneixement de l'error –produït a Madrid– i que es va mobilitzar per recuperar el vot perdut. Va posar-se en contacte amb Correus d'Itàlia i, a més, es va traslladar a l'Hospital Fattebenefrattelli de Roma, que és l'única institució amb un nom semblant al que hi havia al sobre. I, de fet, es va trobar que l'hospital havia rebut una trentena de sobres amb vots catalans, ja que els funcionaris italians de Correus havien optat per enviar els sobres a l'adreça més semblant que havien trobat. Naturalment, no se sap si la idea d'enviar aquest sobre a l'hospital la van tenir tots els funcionaris de Correus que van llegir l'adreça equivocada (o si hi ha sobres amb vots que no han arribat mai enlloc), per bé que el consolat, diu Galán, confia que hi siguin pràcticament tots. De manera que, gràcies a la intervenció del cònsol, "el problema estaria, en gran part, solucionat", afirma Galán.

stats