Política 03/09/2013

La infanta Cristina té 23 anys per tornar, sense interessos, els 1,2 milions que li va prestar el rei

Només ha abonat 150.000 dels 250.000 euros que hauria d'haver retornat ja al seu pare

Europa Press
2 min
SOTA SOSPITA  El rei Joan Carles amb la seva filla Cristina en un acte públic. Les noves informacions posen tots els focus sobre el paper del monarca.

MadridEl préstec d'1,2 milions d'euros que el rei Joan Carles va fer a la infanta Cristina l'any 2004 tenia un període de devolució de 23 anys, a pagar després d'un període de carència de tres anys, segons consta en l'escriptura amb la qual es va formalitzar el contracte, a nom exclusivament de la filla del monarca. En l'escriptura, a la qual ha tingut accés Europa Press, el notari dóna fe del lliurament d'1,2 milions d'euros per part del rei a la seva filla per "satisfer part del cost d'adquisició de la participació indivisa de l'habitatge" que la infanta estava "en procés de comprar amb el seu marit", el palauet de Pedralbes, a Barcelona.

El préstec del rei a la infanta va sortir a la llum aquest dilluns, després que un informe de l'Agència Tributària presentat davant el jutge instructor del cas Noós, José Castro, mostrés transferències bancàries del monarca en favor dels ducs de Palma per a la compra de l'immoble, pel qual van pagar 5,8 milions d'euros.

L'escriptura -signada el 23 de desembre del 2004, després d'haver rebut els diners- assenyala que el préstec es va lliurar a la infanta Cristina mitjançant dues transferències bancàries efectuades des de "comptes particulars" del rei els mesos de juliol i setembre del 2004, per import, cadascuna d'elles, de 600.000 euros. El document obliga Cristina a "la seva devolució en els terminis i condicions establerts" en l'escriptura , que estipula que aquests diners, sobre els quals no hi ha interessos, hauran de ser restituïts en un període de 23 anys. Per a la seva amortització es va establir un període de carència de tres anys, a comptar des del dia de la signatura, a partir del qual s'haurien de fer pagaments anuals, per anys vençuts. D'aquesta manera, el primer pagament correspon al 23 de desembre del 2008.

Quotes de 50.000 i 70.000 euros l'any

L'escriptura va establir per als deu primers anys quotes de 50.000 euros, que, a partir de l'onzè any, passen a ser de 70.000 euros. A més, la infanta podia realitzar pagaments anticipats, parcials o de la totalitat. No obstant això, Cristina no ha complert amb les condicions del contracte. Segons el que està estipulat, el 23 de desembre del 2012 hauria d'haver tornat ja 250.000 euros, corresponents a les cinc primeres anualitats, però a la seva declaració per l'impost de patrimoni en aquest any va reconèixer un deute d'1,05 milions d'euros, de manera que només havia tornat 150.000 euros.

L'escriptura assenyala que les devolucions de totes les quantitats que la infanta ha de fer al rei, per qualsevol concepte, "es faran al domicili del creditor".

stats