Política 05/10/2020

El PSIB no donarà suport a la PNL de MÉS per impulsar un referèndum entre monarquia i república

Els socialistes diuen que no hi ha una "majoria social" per plantejar-lo i que no hi perdran "ni un minut" per fer front la crisi del covid-19

K. O.
2 min
El rei Joan Carles I, amb el rei Felip VI, en una imatge recent

Palma"Estam absolutament centrats en les necessitats reals de la societat i no perdrem ni un segon a desviar-nos de l'agenda per fer front la crisi sanitària, econòmica i social". Així ha respost aquest dilluns la portaveu parlamentària del PSIB, Sílvia Cano, respecte de si el seu partit donarà suport a la proposició no de llei (PNL) de MÉS per Mallorca per impulsar un referèndum per triar entre monarquia i república, com va avançar aquest diumenge l'ARA Balears.

En canvi, la portaveu parlamentària d'Unides Podem, Esperança Sans, ha dit que hi donaran suport i que s'hauria de reconsiderar que el CIS demani a la ciutadania sobre el model d'estat, mentre que l'oposició ha rebutjat la proposta dels sobiranistes.

Cano ha considerat que actualment no hi ha una "majoria social" per plantejar la proposta i ha recordat que la Constitució espanyola preveu els mecanismes de reforma per fer referèndums. "La majoria social ens està dient que volen tenir una administració al seu costat per injectar liquiditat a les empreses" i establir una "garantia" per protegir els treballadors.

El líder del PP, Biel Company, ha considerat que amb una situació de crisi com l'actual no és moment de fer propostes com la de MÉS, mentre que la diputada de Ciutadans, Patrícia Guasp, ha afirmat que la PNL cerca "desviar" la "mala gestió" de la pandèmia que està fent el Govern. "Volen introduir un debat que no és al carrer", ha afegit Guasp. El diputat de Vox, Sergio Rodríguez, ha qualificat la proposta de MÉS com a "absurda" i ha denunciat que "només reclamen l’atenció dels mitjans de comunicació".

Pèrdua de neutralitat de la monarquia i casos de corrupció

La PNL de MÉS per Mallorca insta el govern espanyol a "iniciar processos constituents a tots els països i nacions de l'estat espanyol" perquè els ciutadans de cada lloc puguin "triar lliurement entre monarquia o república". Un dels motius per haver presentat aquesta PNL ha estat la pèrdua de neutralitat de la monarquia i, precisament, això "inhabilita Felip de Borbó per continuar exercint com a cap de l’Estat".

A més, el partit critica els casos de corrupció, que afecten directament o indirectament els membres de la família reial, que "han desembocat en la fugida del territori espanyol de l’anterior cap de l’Estat, ara refugiat i protegit per un règim amb dubtoses pràctiques democràtiques", com diuen a la proposició no de llei.

stats