Política 06/12/2013

Rajoy no es "tanca en banda" a una reforma de la Constitució

El president espanyol admet que es pot modificar la carta magna però només si hi ha un consens semblant al del 78

M. Eugènia Quetglas
2 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, aquest divendres al Congrés / EFE

MadridMariano Rajoy no està "tancat en banda" a parlar d'una reforma de la Constitució. Així ho ha dit en una conversa informal amb periodistes en l'acte de commemoració del 35 aniversari de la carta magna, al Congrés. El president del govern espanyol hi ha posat tota mena de peròs, tot i que per primer cop s'ha mostrat obert a considerar-ho. Ha reiterat que, qui la proposi, ha d'exposar clarament quins són els objectius que es persegueixen.

Rajoy ha reconegut haver-ne parlat en alguna ocasió amb el líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, que minuts abans, en una altra conversa informal, havia explicat que ha traslladat al president espanyol la necessitat de tirar endavant la reforma.

Rajoy diu ara que no es nega de forma taxativa a parlar-ne, tot i que reclama que abans se sàpiga clarament per què es vol emprendre aquest camí i amb qui es pot comptar.

Prèviament, en arribar a l'acte, Rajoy ha dit que la Constitució es pot modificar però amb condicionants: que sigui per consens i que serveixi per unir els espanyols. A l'entrada dels actes commemoratius del 35è aniversari de la carta magna, Rajoy ha admès: "La Constitució espanyola es pot reformar com qualsevol obra humana. De fet, s'ha reformat en dues ocasions".

Rajoy és del parer que la carta magna està "en ple vigor", però que si es volen fer canvis es "necessita un consens molt ampli, similar al de 1978 i amb objectius clars, i que sigui una possibilitat per unir més els espanyols i no per generar divisió", ha sentenciat el president conservador.

El líder del PP ha recordat que el 1978 "els partits polítics i el poble espanyol es van voler posar d'acord aparcant les diferències polítiques, defensant la pau, la llibertat i la convivència". Per Rajoy, el balanç que es pot fer de la Constitució, després de 35 anys, és "absolutament positiu". "La Constitució garanteix la llibertat, els drets dels espanyols, la convivència i un model d'estat que distribueix el poder polític per tot el territori", ha proclamat el president espanyol.

stats