Partits polítics
Política 01/04/2023

Quadres de Podem es desmarquen de la direcció i donen suport a Yolanda Díaz

El partit lila insta la vicepresidenta espanyola a signar un acord per les primàries obertes abans d'aquest diumenge

3 min
La vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, i la ministra de Drets Socials, Ione Belarra

MadridDes de dilluns que no hi ha reunions formals entre l'equip de Sumar, el projecte de Yolanda Díaz, i Podem. La crisi ha anat a més aquesta última setmana i al final ha acabat en bloqueig. Això vol dir que si no hi ha un gir d'última hora, la seva secretària general, Ione Belarra, no serà a l'acte d'aquest diumenge, on la vicepresidenta segona ha d'oficialitzar la seva candidatura a les eleccions generals. Díaz buscava per a aquesta ocasió una primera imatge d'unitat de tot l'espai disgregat a l'esquerra del PSOE. A la fotografia hi faltarà la màxima representant de Podem, sí, però a l'acte hi seran diversos quadres del partit lila, un fet que confirma que la batalla és essencialment amb el pinyol de la direcció, perquè hi ha diverses veus del partit lila que consideren un error no ser a l'acte de diumenge.

"En els moments clau de la història s'hi ha de ser", va dir Díaz dijous. La secretària d'organització dels liles, Lilith Vestrynge, però, insistia divendres que l'acord està "en mans" de la impulsora de Sumar i reiterava que la proposta que han fet per arribar a un pacte és "fàcilment acceptable". Podem exigeix posar per escrit el compromís de Díaz de celebrar primàries "obertes", amb un cens nou i amb mecanismes de seguretat.Aquest mateix dissabte hi ha insistit Belarra, ha reclamat a Díaz un acord d'última hora per celebrar unes primàries obertes i així assegurar-se la presència de Podem a l'acte de Sumar. "Yolanda Díaz té a les seves mans que demà Podem estigui a la presentació de la seva candidatura", ha volgut deixar clar Belarra aquest dissabte davant el Consell Ciutadà Estatal. "Només fa falta que Podem i Sumar firmem aquesta mateixa tarda una declaració on ens comprometem a celebrar unes primàries obertes al conjunt de la ciutadania per elegir el millor equip possible per a la pròxima legislatura", ha continuat. Des de Sumar, però, es reitera que ells ja van oferir una declaració que es comprometia a les primàries entre tots els partits que acabin conformant l'espai.

Qui serà a l'acte?

Tot plegat ha quedat bloquejat en aquest punt. La direcció de Podem ja va avisar que si no hi havia un pacte abans del 2 d'abril, el partit no participaria en l'acte. Ara bé, la posició de la cúpula lila no la secundaran diversos dirigents de la formació. De Catalunya, per exemple, seran a l'acte la líder d'En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, i també el president d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens. Tots dos formen part de Podem, però també de Catalunya en Comú. El partit d'Ada Colau fa mesos que està bolcat en el projecte polític de Díaz i, de fet, diumenge hi haurà una àmplia representació dels seus membres. No hi serà la coordinadora general de Podem Catalunya, Conchi Abellán, que aquest dijous va fer un tuit tancant files amb la posició de la direcció estatal.

En canvi, tot i formar part de Podem, hi ha dirigents territorials com el diputat de Galícia en Comú Antón Gómez Reino o el secretari general del grup lila al Congrés Txema Guijarro, que seran a l'acte. Tots dos són persones de confiança de Díaz. També hi participarà la líder de Podem a Navarra, Begoña Alfaro, que també lidera la coalició amb Esquerra Unida i Batzarre en aquest territori. Dirigents com el vicepresident del govern balear, Juan Pedro Yllanes, han expressat el seu suport a Sumar, però no serà a l'acte.

Diumenge el projecte es presenta definitivament en societat amb Díaz com a líder indiscutible. La pregunta, però, de si competirà amb Podem a les eleccions encara no quedarà resolta.

stats