CAS PUJOL
Política 02/09/2014

El Parlament crida Pujol a comparèixer amb urgència

Els grups de l'oposició demanen que acudeixi al Parlament de forma urgent, aquesta mateixa setmana, per no contaminar l'inici del curs polític. El PP i C's exigeixen arribar "fins al final" i manté la petició de comissió d'investigació, mentre CiU els acusa de voler utilitzar el cas amb finalitats polítiques

M.colomer
2 min
La comissió d'afers institucionals del Parlament vota la compareixença de Pujol / CÈLIA ATSET

BarcelonaUnanimitat del Parlament en la demanda de compareixença de l'expresident de la generalitat, Jordi Pujol, després de la confessió d'evasió fiscal. Tots els grups de la cambra, CiU inclòs, han aprovat aquest matí en la comissió d'afers institucionals demanar a l'expresident que comparegui de forma urgent, aquesta mateixa setmana.

L'oposició ha reclamat a Pujol que comparegui per respondre les preguntes que li plantegin els grups parlamentaris i no es limiti a plantejar el seu relat sense respondre els dubtes que giren al voltant del comunicat de confessió. "S'ha de trencar el silenci. S'han de donar respostes", ha avisat la diputada d'ERC Gemma Calvet, que ha demanat a Pujol un "gest de coratge de servei al poble de Catalunya". Pels republicans, ha arribat l'hora de "fer net".

La diputada del PSC Marina Geli ha instat Pujol a comparèixer "per salvar l'honor de les institucions i per la credibilitat de la Presidència de la Generalitat". Pujol encara no ha fet públic si pensa comparèixer, malgrat que algunes informacions apunten que ho farà aquesta setmana mateix, però sense respondre preguntes. La portaveu d'ICV-EUiA a la comissió d'afers institucionals, Dolors Camats, ha reclamat que la compareixença sigui urgent per evitar que el cas "contamini" l'inici d'un curs polític altament complex. Pel portaveu de la CUP, Quim Arrufat, és inversemblant que ningú més de l'entorn de Pujol a la Generalitat conegués els tripijocs de l'expresident, i per això ha considerat insuficient una sola compareixença.

El cap de files de CiU al Parlament, Jordi Turull, ha considerat que la compareixença de Pujol pot fins i tot "reforçar" la cambra que el va escollir sis cops president, però també ha advertit, en referència a PP i C's, que "si algú vol utilitzar la cambra per fer de jutge i per erigir-se en justicier, no quedarà reforçada".

Comissió d'investigació

El PP ha exigit un cop més que s'obri una comissió d'investigació que vagi més enllà d'una única compareixença perquè, com també defensa Ciutadans, l'anomenat "cas Pujol" supera la família de l'expresident i és cosa de la "família política" de Pujol. "Aquest no és el cas Pujol, és el cas Convergència, el cas Govern", ha etzibat el líder de C's, Albert Rivera, que dóna per fet que durant dècades l'entorn de Pujol va cobrar comissions il·legals per obra pública.

Turull ha replicat al PP que "cal coratge" per exigir que s'arribi fins al final amb el cas Pujol quan la líder dels populars catalans es nega a comparèixer per explicar la relació del cas d'espionatge polític amb informacions relacionades amb l'afer Pujol. Ha deplorat que grups de l'oposició demanin la compareixença quan ja tenen el relat i les conclusions preestablertes.

stats