5 anys de l'1-O
Política 02/10/2022

Puigdemont valora la valentia de Forcadell per "donar la cara" tot i l'escridassada

El president del Consell de la República lamenta que es facin servir els xiulets per desacreditar el seu espai polític

3 min
Forcadell, a l'escenari de l'Arc de Triomf

Barcelona"La xiulada a la presidenta Forcadell no em va agradar". Perquè no hi hagi marge de dubte, l'expresident del Govern i líder del Consell de la República, Carles Puigdemont, comença així el seu fil a Twitter per valorar l'escridassada que va rebre Forcadell mentre parlava a l'acte de commemoració del cinquè aniversari de l'1-O. Però Puigdemont no deixa aquí: ha lamentat que els xiulets a alguns representants polítics i culturals –com la mateixa Forcadell i el president d'Òmnium, Xavier Antich– es facin servir per desacreditar el seu espai polític: "Hi ha una estratègia de fa anys que pretén arraconar, estigmatitzar i, si cal, ridiculitzar l'independentisme de confrontació".

Els xiulets a Forcadell no el van molestar perquè ella hagi passat per la presó, sinó "perquè va tenir la valentia d'anar a un acte incòmode per al seu espai polític i donar la cara". Puigdemont no ho diu, però a l'Arc de Triomf no hi van ser ni el president del Govern, Pere Aragonès, ni tampoc el líder d'ERC i vicepresident de la Generalitat el 2017, Oriol Junqueras.

"Quan algú té la generositat d'assistir a un acte en què sap que hi haurà gent descontenta, jo ho respecto i ho aplaudeixo", insisteix Puigdemont sobre Forcadell. Però les vuit piulades es refereixen sobretot als atacs que rep el Consell de la República. "Quan els portaveus de determinat espai polític titllen de manera generalitzada de tarat, hiperventilat, trumpista, xenòfob, corrupte, antipolític, qui defensa el mateix i amb el mateix llenguatge el que defensàvem plegats fa cinc anys, com s'ha d'interpretar?", es pregunta retòricament. "Hem de neutralitzar els estrategs de la desunió", conclou.

Reaccions polítiques

La xiulada a l'expresidenta del Parlament i de l'ANC va ser una de les notes protagonistes de l'acte a l'Arc de Triomf de Barcelona. Fins ara Forcadell havia esquivat els retrets públics que, en canvi, acumulen altres representants d'Esquerra. Però a l'escenari ella era la figura més reconeixible del partit. Aquest episodi ha marcat bona part de les reaccions des de dissabte. Aragonès el va considerar "absolutament lamentable" i va confessar que "li fa mal al cor" veure com es xiula una persona que ha passat tres anys a la presó per la seva implicació en l'1-O. En general, els dirigents d'ERC s'han bolcat a condemnar l'escridassada. Ho ha fet la portaveu del partit, Marta Vilalta, que també va ser present a l'acte: "Xiular-la ens allunya de la victòria".

Carme Forcadell, xiulada a la mobilització de l'1-O

La reacció ha estat diferent des del món de JxCat. S'hi han referit els seus dos màxims exponents, Laura Borràs i Jordi Turull, i tots dos han reaccionat de manera similar a Puigdemont. "No m’ha agradat i he enviat un missatge a la presidenta Forcadell", va dir Turull dissabte al vespre a TV3. El secretari general de Junts es va sentir incòmode amb l'escridassada, però va opinar que els polítics no tenen "cap dret a fer cap retret a la gent": "Quan et critiquen i et xiulen, el que has de fer és la reflexió: per què hi ha aquest distanciament?". Per la seva banda, la presidenta de Junts va dir a 8TV que "la gent té dret a expressar el seu rebuig" i va subratllar que ella va ser a la mobilització "al costat del vicepresident Puigneró, el secretari general Turull, diputats de Junts per Catalunya i el president Torra, i no ens han xiulat en cap moment".

A qui tampoc va agradar gens l'escridassada va ser al cantautor i impulsor del Debat Constituent, Lluís Llach: "La xiulada em fa vergonya aliena".

Qui no ha explicat encara com es va sentir és Forcadell, que es va emocionar durant el discurs per la dificultat que va tenir per acabar-lo enmig de la xiulada.

stats