Política 14/05/2020

Acord transversal per a les compareixences de la comissió de reconstrucció del Congrés

Vuit ministres acudiran a les sessions, a proposta del PSOE i Unides Podem

Ot Serra
3 min
Minut de silenci a l'inici de la comissió de reconstrucció social i econòmica del Congrés

MadridLa comissió de reconstrucció social i econòmica ha aprovat aquest dijous les sol·licituds de compareixença, després que s'hagi arribat a un acord entre les principals formacions. El PSOE, Unides Podem, el PP, Vox, Esquerra, Cs, el PNB i EH Bildu han firmat un document conjunt després que cada grup parlamentari hagués presentat una proposta en solitari que feia pujar la llista fins a 300 persones. Finalment, seran una quarantena de càrrecs públics, experts i representants d'organitzacions de la societat civil els que hi participaran, entre els quals vuit ministres: els quatre vicepresidents –Carmen Calvo, Pablo Iglesias, Nadia Calviño i Teresa Ribera–, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, la ministra de Treball, Yolanda Díaz, la ministra d'Exteriors, Arancha González Laya, i la d'Igualtat, Irene Montero.

La comissió es divideix en quatre grups de treball: Sanitat i salut Pública, reactivació econòmica, polítiques socials i sistema de cures i Unió Europea, que celebraran reunions fins al 19 de juny. A partir d'aleshores els grups debatran, elaboraran i votaran el dictamen entre el 22 de juny i el 7 de juliol. Al primer compareixerà, a proposta d'ERC, el president del consell assessor del departament de Salut, Manuel Balcells, així com un representant de la Federació d'Associacions en Defensa de la Salut Pública i un representant de la Societat Espanyola de Salut Pública i Administració Sanitària. L'única proposta del PNB era el polític i gestor empresarial Jon Azúa, que també compareixerà, entre d'altres. La de reactivació econòmica és la més nombrosa i hi passaran el governador del Banc d'Espanya, Pablo Fernández de Cos; representants de patronals, sindicats i organitzacions d'autònoms; la presidenta de l'AIReF, Cristina Herrero; la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, i Íñigo Ucín, president de la corporació de cooperatives Mondragón d'Euskadi.

En l'apartat de polítiques socials i política de cures, compareixerà un membre del Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat; un del Consell Escolar de l'Estat i un de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles; un de Save the Children i un de la Plataforma de la Infància; un del Sindicat de Llogaters i un de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, i Daniel Raventós –a proposta d'ERC–, especialista en renda bàsica.

Sobre Unió Europea, compareixerà un representant del Comitè Econòmic i Social Europeu, un del Consell Federal Espanyol del Moviment Europeu –l'exministre Román Escolano– i la coordinadora de Southern Sparsely Populated Areas (SSPA), Sara Bianchi. La majoria de propostes de compareixença que han presentat els partits independentistes catalans s'han rebutjat, però caldrà veure si als grups de treball es podrà demanar l'assistència d'experts que ara no s'hagin aprovat. Aquestes eren totes les peticions que demanaven ERC, JxCat i la CUP:

ERC

Sanitat i Salut Pública

Manel Balcells i Díaz, metge i president del Consell Assessor de Salut

Ariadna Jou, especialista en economia de la salut

Alba Alfageme, psicòloga Itziar de Lecuona, doctora en dret i subdirectora de l'Observatori de Bioètica i Dret (OBD) Queralt Prat, presidenta de la Unió de Pacients per la Regulació del Cànnabis

Polítiques socials

Daniel Raventós, economista especialista en renda bàsica

Joaquín García, Associació de Víctimes de l'Atur

Christian Navarro, expert laboralista

Fina Rubio Serrano, presidenta de la fundació Surt. Presidenta de DDiPAS

(Xarxa de Dones de l'Acció Social)

Ivan Miró, sociòleg, especialista en cooperatives

Jordi Calvo, Centre Delàs

Joan Caball, Unió de Pagesos

Isabel Vidal, presidenta d'Adetca (Associació d’Empreses de Teatre de

Catalunya) i membre d'Actua2%

Ismael Palacín, Fundació Bofill

Reactivació econòmica

Xavier Cuadras, economista de la Universitat Pompeu Fabra

Modest Guinjoan, economista, director del departament d'economia i

empresa de Pimec

Lídia Farré, economista de la Universitat de Barcelona, especialitzada en temes d'economia aplicada

Mercè Girona, sòcia fundadora del Centre d'Ecologia i Projectes Alternatius (CEPA)

Joan Antoni Melé, expert en banca ètica i subdirector general de Triodos Bank fins a finals del 2014

Xabier Arrizabalo, economista

Unió Europea

Laia Serra, advocada penalista especialista en drets humans

Jordi Armadans, president de Fundipau

Marta Iglesias López, vocal d'incidència política de la CONGDE

Franc Cortada, Oxfam Intermón

Esteban Beltrán, director de la secció espanyola d'Amnistia Internacional.

Llista de compareixents a la comissió de reconstrucció del Congrés
stats