Política 27/01/2021

El PSOE impedirà que Villarejo comparegui per ara al Congrés

És l'únic partit que s'hi oposa però Podem ja apunta que l'excomissari podria declarar més endavant

2 min
L'excomissari José Manuel Villarejo declarant en un judici fa poques setmanes.

MadridÉs el nexe d’unió de fins a 25 causes obertes a l’Audiència Nacional en el marc de la macrooperació Tàndem i l’home al darrere del cas que acorrala l’expresident espanyol Mariano Rajoy: l’operació Kitchen. Però tot i haver-se obert al Congrés una comissió d’investigació per intentar treure l’entrellat del presumpte espionatge de l’extresorer dels populars Luis Bárcenas amb fons reservats de les arques de l’Estat, tot apunta que l'excomissari José Manuel Villarejo no acabarà compareixent a la cambra baixa per retre comptes. El Congrés decideix demà dijous quines han de ser les compareixences en comissió i, malgrat que tots els partits menys el PSOE han proposat que declari el comissari jubilat –en presó preventiva des del 2017–, els socialistes acabaran sortint-se amb la seva.

Villarejo ha posat llenya el foc aquest dimecres en ple debat al Congrés. En un comunicat, escrit des de la presó d’Estremera, destaca que “algú tem que la veritat arribi a la seu de la sobirania nacional”. Tot i que Unides Podem n’ha reclamat la compareixença, fonts del partit lila donen per fet que no prosperarà i apunten que més endavant, quan ja hagin declarat més testimonis, es pot decidir citar-lo. Els dos partits de govern a l’Estat tenen majoria en la mesa de la comissió d’investigació, que està previst que es reuneixi demà al vespre a porta tancada al Congrés. Els liles no han avançat el sentit del seu vot, però el PP, que ha decidit jugar fort en aquest debat i demanar la compareixença de Villarejo, ja ha avançat que donaran suport a totes les propostes -que es voten per blocs-, inclosa la dels socialistes.

Rajoy haurà de comparèixer

En el que sí que hi ha consens entre el PSOE i Unides Podem, que aquest dimecres s’han reunit per intentar llimar asprors a la Moncloa i al Congrés de cara a aquest any, és en cridar a declarar l’expresident Mariano Rajoy. No apareix, però, en la llista del PP, que sí que proposa bona part del govern espanyol –com Pablo Iglesias, Fernando Grande-Marlaska i Margarita Robles–, així com també l’actual fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado. La també exministra de Justícia va reunir-se amb Villarejo diversos cops el 2018, cosa que podria ser la raó per la qual el PSOE no cridi a declarar el comissari jubilat.

stats