Política 04/05/2021

El PSIB vota a favor de dur el govern espanyol als tribunals si no paga els 78 milions pendents de l'IVA del 2017

El Parlament aprova una PNL del PP per exigir a l'estat que faci efectiu el REB i el doti econòmicament

2 min
El diputat del PP Toni Costa ha estat l'encarregat de defensar la proposició no de llei per fer efectiu el REB

PalmaUn canvi d'opinió a darrera hora ha fet que el PSIB hagi votat aquest dimarts en el ple del Parlament a favor d'una esmena de MÉS per Mallorca i Més per Menorca que reclama al Govern que dugui l'Estat als tribunals si no paga de manera immediata els 78 milions d'euros corresponents a la liquidació de l'IVA de 2017 –el Tribunal Suprem va donar la raó a Castella i Lleó a finals d'abril precisament per aquesta qüestió. Els ecosobiranistes han afegit aquesta esmena, la qual ha rebut el suport unànime de la cambra, a la proposició no de llei (PNL) del PP per exigir al govern espanyol "la implantació efectiva" del Règim Especial de les Balears (REB) i que n'hi hagi dotació econòmica als pressupostos del 2022. Les negociacions entre partits per tirar endavant l'esmena s'han allargat fins al darrer moment. Inicialment, MÉS tenia el suport de PP i Ciutadans, i després s'hi ha afegit Podem. Els socialistes han optat per posicionar-se a favor de la iniciativa quan han comprovat que es quedarien tots sols si ho feien en contra.

"Si és necessari, s'ha d'acudir als tribunals", ha dit la diputada de MÉS Joana Aina Campomar, que ha recordat que precisament per això s'ha presentat "un recurs d'inconstitucionalitat contra els pressupostos estatals", els quals incompleixen el REB. "És hora de reaccionar a aquesta història de deslleialtat institucional cap a les Illes Balears", ha afegit, en referència al finançament. Campomar també ha remarcat que aquesta situació és responsabilitat de PP i PSOE, que "han governat alternativament".

"Aquesta iniciativa va entrar en el Parlament el 30 de gener de 2020, i un any i quatre mesos després estam exactament igual", ha dit el portaveu adjunt del PP, Toni Costa, encarregat de defensar la PNL. "Els 13 punts que inclou estan vigents i només se n'ha de canviar la data. No s'ha avançat res en relació amb el REB des de 2019", ha afegit. La iniciativa reclama explícitament que el govern espanyol inclogui el factor d'insularitat en els pressupostos de 2022 amb una dotació mínima de 90 milions d'euros, per tal que les Balears estiguin a la mitjana d'inversions estatals –en els de 2021, les Illes són les terceres per la coa–. El darrer punt de la proposició demana al govern espanyol que aprovi la part fiscal del REB, que va quedar pendent com a projecte de llei ara fa dos anys i també sol·licita que s'apliqui amb efectes retroactius.

Un altre punt sol·licita que el descompte del 75% per als viatges dels residents es mantingui inalterable i que s'incloguin bonificacions per a les taxes dels passatgers i el preu dels vehicles, en el cas del transport el vaixell. A més, es demana a l'Estat que controli els preus d'aerolínies i navilieres, "sobretot en els períodes de demanda elevada" i que el descompte s'apliqui al final de la compra dels bitllets.

Unes altres reclamacions que fa la proposició no de llei són iniciar el projecte del segon cable de connexió elèctrica amb la Península; reduir el preu dels hidrocarburs; electrificar els ports; garantir les connexions de les Illes mitjançant declaracions d'obligacions de servei públic i millorar les compensacions econòmiques per al transport de mercaderies.

stats