Política 23/09/2020

El PSIB impulsarà a tots els ajuntaments de les Balears mocions contra la prostitució i el tràfic de dones

Els socialistes demanen que es reforcin els serveis que donen cobertura integral a les víctimes

Ara Balears
2 min
Les víctimes del tràfic de dones amb finalitats sexuals són considerades víctimes de la violència masclista a les Balears

PalmaEl PSIB impulsarà mocions contra la prostitució i el tràfic de dones i infants amb finalitats d'explotació sexual a tots els ajuntaments de les Balears per demanar als consistoris i al Govern que reforcin les mesures per lluitar contra "aquesta pràctica estesa per tot el món i que és una de les manifestacions més extremes de la desigualtat de les dones", segons ha exposat la secretària d'Igualtat socialista, Sílvia Cano.

Les mocions instaran els ajuntaments a reforçar els serveis per donar cobertura integral –legal, psicològica, sanitària i d'inserció sociolaboral– a les víctimes de tràfic i a prostitutes, i aplicar mesures per dissuadir del consum de prostitució i evitar la publicitat d'aquests serveis, ha informat el partit mitjançant un comunicat.

Així mateix, les mocions demanaran al Govern que, dins les seves competències, continuï oferint suport a les víctimes i sensibilització a la població contra el consum de prostitució i sobre la imatge vexatòria de les dones, a més de perseguir la delinqüència organitzada dedicada a aquesta activitat. El PSIB també reclamarà que s'estrenyi la col·laboració amb les organitzacions i els col·lectius que assisteixen les víctimes.

"La prostitució i el tràfic amb finalitats d'explotació sexual són una de les cares més cruels de la feminització de la pobresa, a més d'una de les pitjors formes de violència contra les dones", ha destacat Cano, qui ha recordat que el sofriment s'ha agreujat a causa de la pandèmia.

Suport a les víctimes durant l'estat d'alarma

Precisament, durant l'estat d'alarma es va constatar que, només a les Balears, prop de 500 prostitutes varen ser expulsades dels establiments on, a més d'exercir la prostitució, tenien la seva residència. Per atendre les seves necessitats bàsiques, el Govern va ampliar la Renda Social Garantida i va cedir tres pisos a l'entitat Casal Petit, a més d'oferir atenció psicològica. Els consells insulars també varen facilitar alternatives residencials, algunes de les quals encara es mantenen.

Cal recordar que la Llei autonòmica d'igualtat considera les víctimes de tràfic com a víctimes de la violència masclista. "El PSIB sempre ha defensat que la igualtat entre homes i dones no serà real mentre es comprin, venguin i explotin dones i nins", ha posat en relleu Cano, qui també ha recordat que les experiències en altres països indiquen que allà on s'ha regulat la prostitució hi ha augmentat el tràfic. "Entenem que per combatre el tràfic de dones i nins amb finalitats d'explotació sexual de manera efectiva cal acabar amb la prostitució", ha dit.

stats