Política 14/11/2022

El PSIB diu que ara no es pot limitar la compra d'habitatges a estrangers no residents

Sols MÉS per Mallorca va tirar endavant una PNL per demanar-hi al govern espanyol restriccions

2 min
Una xalet en construcció a Mallorca.

PalmaEls partits del Pacte no es plategen a hores d'ara posar en marxa iniciatives concretes per frenar la compra d'habitatges a les Balears per part d'estrangers no residents a les Illes i en el cas del PSIB, els socialistes no veuen que aturar aquesta font d'especulació sigui possible. La portaveu del Grup Parlamentari Socialista, Pilar Costa, ha assegurat que el PSIB és conscient des de fa temps "del greu problema de l'habitatge a les Illes Balears" i ha comentat que "estudia i valora totes les propostes que estiguin damunt la taula". "Ens centram en les solucions que són factibles a dia d'avui", ha continuat. Però, pel que fa a la limitació de la compra d'habitatge per part d'estrangers no residents, la portaveu socialista ha apuntat que hi ha limitacions "pel que diuen les lleis". "A hores d'ara, aquesta és una mesura molt complexa i que no es pot dur a terme", ha assegurat Costa, que només obre la porta a "estudiar-ne" la possibilitat.

Cal recordar que tan sols MÉS per Mallorca va tirar endavant una Proposició No de Llei (PNL) per reclamar al govern espanyol que hi apliqui restriccions al respecte. La proposta dels ecosobiranistes es debatrà aquest dimecres en el Senat, on la defensarà Vicenç Vidal.

"Vàrem anunciar que volíem que es limitàs [la compra d'habitatges d'estrangers no residents]", ha dit per la seva part la diputada de Podem Esperança Sans sense concretar cap mesura. "És una qüestió que estam estudiant i consultant amb experts perquè no només afecta l'àmbit autonòmic, sinó que hi ha competències que el sobrepassen", ha afegit.

Segons va publicar l'ARA Balears, 700 cases o pisos es venen cada mes a ciutadans que no tenen la nacionalitat espanyola, una xifra que s’ha disparat des de l’any 2021. Cal tenir en compte que el preu mitjà de les transaccions immobiliàries a les Illes el 2022 se situa per damunt dels 408.000 euros, més del doble del que costa comprar una propietat mitjana a Espanya, on el preu encara no passa dels 183.000 euros. I aquesta especulació minva cada vegada més l'accés a l'habitatge per part dels ciutadans illencs.

Gràfic

Mentre augmenta el percentatge de propietats que compren els estrangers i el preu es dispara, el Govern no ha concretat gens ni mica l’anunci global fet pel portaveu Iago Negueruela d’estudiar la possibilitat de limitar la compra als estrangers.

stats