Cas Koldo
Política 19/04/2024

El PSIB denuncia Ureña per prevaricació per renunciar a l'expedient de reclamació de les mascaretes

Negueruela acusa el responsable de l'IB-Salut de construir un expedient per ocultar la caducitat del procediment

4 min
El director general de l'IB-Salut, Javier Ureña, i el vicepresident del Govern, Antoni Costa.

PalmaEl PSIB ha presentat una denúncia contra el director general de l'IB-Salut, Javier Ureña, a qui acusen de prevaricació administrativa, tràfic d'influències i malversació de doblers públics per la renúncia al primer expedient de reclamació de les mascaretes que es varen comprar durant la pandèmia a l'empresa Soluciones de Gestión, un contracte que en aquests moments està sota investigació de l'Audiència Nacional, en el marc del cas Koldo. En el text, presentat davant el jutjat d'Instrucció de Palma, els socialistes també denuncien pels mateixos delictes l'empresa implicada en el cas, Soluciones de Gestión y Apoyo a Empresas, i el seu soci majoritari, Íñigo Roateche.

El portaveu parlamentari del PSIB, Iago Negueruela, ha comparegut en roda de premsa acompanyat per la diputada Mercedes Garrido. Els socialistes acusen Ureña de construir un expedient per ocultar la caducitat de la reclamació que havia iniciat el Govern anterior. El Govern va anunciar el desistiment voluntari de la primera reclamació d'una part de la despesa del contracte (2,6 milions d'euros), posada en marxa per l'antic Executiu de Francina Armengol. Va argumentar que la iniciativa no tenia possibilitats de prosperar i va començar un nou procediment administratiu per reclamar la nul·litat del contracte, que en total va costar 3,7 milions d'euros. La maniobra va arribar després que ja hi hagués dubtes sobre si la primera reclamació havia caducat per inacció de l'Executiu popular, una hipòtesi que va apuntar el jutge de l'Audiència Nacional, Ismael Moreno, en una interlocutòria.

A més, el PSIB ha denunciat que signàs els documents Ureña en solitari, sense cap aval jurídic. "Va construir dos expedients administratius, un dels quals de desistiment i cap dels dos amb revisió d'ofici, un fet insòlit", ha assegurat: "Cap funcionari ha volgut participar de l'expedient, només el director general, amb l'únic fi de dir que no havia acabat un termini que sí que havia acabat". "Al PP i a Vox no els interessa la veritat, però a la ciutadania sí, i al PSIB també", ha defensat Negueruela: "S'ha fet una campanya contra nosaltres durant un mes, en què s'ha ocultat informació altament sensible que els comprometia". Tot i això, el PSIB continua sense voler aclarir quin representant del seu Govern va ser contactat per la trama Koldo per signar el contracte per les mascaretes durant la pandèmia.

"Deixadesa deliberada"

L'Executiu d'Armengol va abordar la reclamació de part dels doblers de l'expedient tres anys després d'haver signat el contracte i haver emès un certificat de conformitat amb l'empresa, per la qual cosa argumentava que el material que havien rebut era defectuós. En la denúncia, el PSIB acusa Ureña d'haver deixat córrer el termini fins que la candidatura va caducar. "Entenem que va existir un tracte de favor per part del director actual de l'IB-Salut en la seva omissió del deute de vetllar pel patrimoni públic i interessos generals, en una clara administració deslleial, en permetre, deliberadament i sabent que era injust, la caducitat de l'expedient", remarca la denúncia.

El PSIB defensa en l'escrit la seva "deixadesa deliberada a partir del novembre de 2023" quan l'empresa registra al·legacions al procediment. A partir d'aquell moment expressen des del partit, "no es produeix cap altra diligència, no es requereix l'esmena de cap deficiència i, sobretot, no es resol en termini l'expedient administratiu". En aquest sentit, "s'entén que els actes deliberats d'Ureña, concretament la seva deixadesa", es poden correspondre amb "el possible tracte amb persones relacionades amb l'empresa". El nou expedient administratiu, elaborat entre el 19 i el 21 de març de 2024, té, així com ho entén el PSIB, "l'únic propòsit de construir un expedient, sense tenir el preceptiu informe jurídic, per amagar que l'expedient de reclamació de gairebé tres milions d'euros havia caducat en la data assenyalada". Negueruela ha considerat en roda de premsa que Ureña hauria comès aquests suposats delictes "amb l'aparent coneixement" de la presidenta del Govern, Marga Prohens; el vicepresident, Antoni Costa, i les conselleres de Salut i Presidència, Manuela Garcia i Antònia Estarellas, per la qual cosa els ha instat a tots a "donar explicacions".

El PP: "La denúncia intenta confondre els ciutadans"

El portaveu del PP a la Comissió d'Investigació del cas Koldo, José Luis Mateo, ha afirmat que amb aquesta denúncia "el PSOE intenta a la desesperada confondre els ciutadans respecte d'una trama que afecta exclusivament el PSOE i continua defensant els interessos de la trama Koldo". Mateo ha insistit en la versió del Govern de Prohens: "L'expedient de reclamació dels 2,6 milions d'euros a l'empresa investigada en el cas Koldo no havia caducat perquè el termini fixat era de vuit mesos, ja que així ho marca la llei i aquest era el criteri de la Junta Consultiva de Contractació Administrativa". El Govern va admetre que s'havia indicat a l'empresa que el termini de desistiment de la reclamació era de tres mesos, però va justificar que havia estat "per error" i després es va rectificar mitjançant un altre document. "El PSOE continua amb la seva estratègia de fang i confusió mentre continua sense respondre qui va parlar amb Koldo del Govern d'Armengol", ha remarcat Mateo. "S'evidencien la desesperació i el pànic del partit socialista", ha afegit el vicepresident del Govern, Antoni Costa, en roda de premsa.

stats