Política 27/04/2022

Podem proposa declarar cada illa Zona de Baixes Emissions per reduir la presència de cotxes de lloguer

MÉS per Mallorca es mostra favorable a la iniciativa, i el PSIB diu que "no ens fa por cap debat"

2 min
Centenars de cotxes de lloguer a Son Oms, Palma.

PalmaLa normalització d'aquesta temporada turística, amb xifres semblants a les d'abans de la pandèmia, i amb la consegüent presència de cotxes de lloguer a les carreteres illenques, ha portat un dels socis de govern, Unides Podem, a presentar una iniciativa per, acollint-se a l'article 14.3 de la Llei estatal de canvi climàtic, declarar cada illa Zona de Baixes Emissions, la qual cosa permetria limitar el nombre de vehicles en circulació.

"Som la comunitat amb més cotxes per habitant, i cada temporada turística s'hi han de sumar els cotxes de lloguer, que augmenten més el trànsit", ha argumentat el portaveu parlamentari de la formació morada, Alejandro López. "Des d'UP proposam limitar-ne l'entrada; evitar la congestió de vehicles a les carreteres i entorns naturals és una qüestió de sostenibilitat ambiental i convivència", ha afegit.

L'eina jurídica que ho permet és aquest article 14.3 de la normativa estatal, però ha de ser una proposta liderada per cada consell insular, tot i que el de Formentera ja ho té aplicat. En el cas de Mallorca governa la mateixa fórmula que en l'Executiu balear –PSIB, UP i MÉS per Mallorca–, i a Menorca és Més per Menorca qui comparteix el pacte amb els socialistes i la formació morada. López ha assegurat que un dels socis "ja ha dit que sí", i l'altre "es preveu que també".

"Entenem que MÉS per Mallorca va en la nostra línia; potser amb el PSIB hi ha més reticiències, però és de sentit comú i no hi hauria d'haver problemes", expliquen des de Podem. Per ara, públicament els ecosobiranistes mallorquins han deixat entreveure el seu suport. "Com a illes, tenim la possibilitat privilegiada de prendre certes iniciatives", ha afirmat el portaveu del partit, Miquel Ensenyat. "Figura als pactes de Bellver, i a l'Agenda 2030", ha continuat. Per la seva banda, el PSIB s'ha limitat a dir que "no ens fa por cap debat". "Després de sortir de la pandèmia, la prioritat ha estat l'economia, la creació de llocs de feina, i en absolut és incompatible amb un turisme sostenible", ha destacat la portaveu parlamentària socialista, Pilar Costa.

S'arriba "tard" per a aquesta temporada

El debat, segons ha confirmat Podem, s'abordarà "abans de l'estiu", però la proposta no es podrà dur a terme per a aquesta temporada turística. López ha justificat que "arribam tard per a aquesta temporada, és evident, així i tot es volia que aquesta temporada anàs al millor possible". Així, una vegada la situació es normalitzi, "s'ha d'aconseguir que el turisme que era massificat no perjudiqui".

En aquesta línia, el portaveu d'El Pi, Josep Melià, ha anunciat que en la pròxima sessió de control demanarà a la presidenta del Govern, Francina Armengol, sobre els cotxes de lloguer, amb "una arribada massiva i la saturació que pot provocar". "És hora d'establir un sostre", ha expressat.

stats