Discurs presidencial
Política 30/12/2023

Prohens treu pit de les mesures preses pel Govern, però ignora les lingüístiques

En el discurs de Cap d'Any, la presidenta assegura que el seu projecte està "absolutament compromès amb l'Estatut d'Autonomia"

3 min
La presidenta del Govern, Marga Prohens, durant el seu discurs.

Palma"El nostre és un projecte absolutament compromès amb l'Estatut d'Autonomia". Així ho ha assegurat la presidenta del Govern, Marga Prohens, durant el seu primer discurs de Cap d'Any, emès aquest dissabte a través de la radiotelevisió pública de les Illes Balears (IB3). La líder de l'Executiu ha tret pit de les principals mesures preses, ignorant, però, totes aquelles relatives a la llengua catalana. Tampoc no ha concretat cap anunci per al 2024. Així, ha recordat que enguany s'ha celebrat el quarantè aniversari de l'Estatut, que, segons ha dit, "va definir les Illes com a comunitat autònoma i va donar un full de ruta i unes eines" per afrontar "els reptes presents i futurs des de la proximitat i des del respecte a la realitat, el caràcter i la idiosincràsia de les Illes Balears, dins un projecte d'una Espanya unida, plural i diversa".

Durant el discurs, que ha durat uns 15 minuts, ha fet un repàs de les mesures aprovades en els primers sis mesos de la seva presidència, que va començar el 6 de juliol. Prohens ha destacat com a fites remarcables l'eliminació de l'impost de successions; la rebaixa de l'impost per a la compra d'un habitatge, de la qual "ja s'han beneficiat més de 200 joves"; la gratuïtat de l'etapa educativa de 0 a 3 anys, i les ajudes al naixement i l'adopció fins a 1.400 euros. També ha esmentat la constitució de la primera Mesa de Diàleg Social entre el Govern, patronals i sindicats per fer feina per una llei de conciliació, a més de la inversió en recursos per lluitar en contra de "la violència contra les dones". De les mesures preses respecte de la llengua pròpia, com ara l'eliminació del requisit del català a la sanitat i dels primers 20 milions pressupostats per iniciar la segregació lingüística a les escoles, la presidenta no n'ha dit res. A més, ha carregat contra l'anterior Govern, quan ha dit que volen oferir "totes les facilitats i garantir oportunitats" als ciutadans, "però sense imposicions, passant pàgina de l'excessiu prohibicionisme i intervencionisme".

"No podem acceptar que es puguin traspassar els marges de la Constitució"

Per altra banda, Prohens ha afirmat que 2024 serà un any per començar a fer feina amb el govern d'Espanya des de la "irrenunciable defensa de la igualtat" dels ciutadans de les Illes. "Perquè les Illes Balears no són més que cap altra comunitat autònoma, però tampoc no permetrem ser manco que ningú", ha dit, i ha afegit: "No podem acceptar que, per conveniències individuals, es tensin o es puguin traspassar els marges de la Constitució". En aquest sentit, s'ha referit als límits que "marquen els principis més elementals" de qualsevol democràcia, com són "la igualtat de tots els ciutadans i el respecte a la separació de poders i a l'estat de dret". A continuació, ha afegit que el Govern balear és "responsable i garant del respecte al marc constitucional" i "recorrerà a tots els mitjans al seu abast per defensar amb fermesa la Constitució". També ha dit que farà feina per avançar en totes les qüestions relatives a l'agenda balear, especialment en les destinades a compensar la insularitat.

Uns objectius per al 2024 sense concretar

Respecte dels objectius per al 2024, ha avançat que es prendran mesures orientades a donar impuls als emprenedors, als autònoms, a les empreses i a tota la cadena de valor de les Illes, però sense concretar ni anunciar cap mesura específica per dur-ho a terme. Prohens, en la mateixa línia generalista, ha dit que "després d'haver prioritzat les necessitats de les famílies", promourà la "llibertat econòmica i la simplificació administrativa" perquè vol que "les administracions públiques deixin de ser un problema per als ciutadans i un obstacle per a la competitivitat de les empreses".

Turisme

Amb relació al turisme, la presidenta balear ha assegurat que apostarà per "créixer més en valor que en volum", optant per "la qualitat i l'excel·lència, la sostenibilitat i la circularitat". Tot això, ha explicat Prohens, tenint en compte l'estratègia del Govern de posicionar les Illes "com una destinació cultural i esportiva".

En el seu discurs, que s'ha rodat en diferents punts de Palma, com la plaça Major i Cort, i també en establiments emblemàtics del centre, la líder popular ha repassat altres mesures preses en els sis primers mesos de Govern. Ha comentat les primeres mesures de captació i fidelització de professionals sanitaris per donar resposta a la situació del Servei d'Oncologia de l'hospital Can Misses d'Eivissa. I en relació amb el canvi climàtic i la sostenibilitat, ha recordat que l'any que ve destinaran prop de 200 milions d'euros al cicle de l'aigua per a inversions necessàries per evitar abocaments o fuites a la xarxa d'aigua, com ja estava anunciat.

stats