Menorca Talaiòtica
Política 09/09/2023

Prohens assegura que "hi ha moltes possibilitats" que la Unesco declari Menorca Talaiòtica com a Patrimoni Mundial

La presidenta del Govern ha visitat aquest dissabte el jaciment Torralba d'en Salort

ARA Balears
2 min
La presidenta del Govern a Menorca

PalmaLa presidenta del Govern, Marga Prohens, ha considerat que hi ha "moltes possibilitats" que "finalment, després d'un llarg camí, es declari Patrimoni Mundial la Menorca Talaiòtica". Així s'ha expressat Prohens aquest dissabte en declaracions als mitjans de comunicació després de la visita al jaciment Torralba d'en Salort, a Menorca.

En primer lloc, la presidenta de l'Executiu ha volgut agrair a l'ambaixador delegat permanent d'Espanya davant la Unesco, José Manuel Rodríguez, que s'hagi desplaçat fins a Menorca i "hagi volgut conèixer, més enllà dels expedients, aquest patrimoni de Menorca Talaiòtica". Igualment, ha mostrat agraïment al director general de Patrimoni Cultural i Belles arts del Ministeri de Cultura i Esport, Isaac Sastre, qui també ha acudit a la visita, per traslladar "tot el suport que des de Ministeri de Cultura s'està donant a aquesta candidatura".

Així, la presidenta ha esmentat el pròxim 45è congrés de la Unesco, "on sembla que tenim moltes possibilitats perquè finalment, després d'un llarg camí, es declari Patrimoni Mundial la Menorca Talaiòtica". En aquest sentit, ha argumentat que és "un llarg camí", ja que han passat més de deu anys des que es va iniciar l'expedient. "És el fruit d'un gran consens polític i social", ha afegit.

Sobre això, ha assenyalat que "són moltes les persones i els representants polítics que han treballat per aconseguir aquesta declaració" i, ara, tant al president del Consell Insular de Menorca, Adolfo Vilafranca, com al Govern, els toca aquesta representació davant la Unesco dins d'aquest mes de setembre.

Per això, Prohens ha agraït "a totes les persones que han treballat per aconseguir aquesta declaració", que "s'han implicat al llarg d'aquest camí per donar a conèixer i posar en valor aquest patrimoni mundial". Així mateix, ha traslladat que espera que la pròxima vegada que visiti Menorca "ja tinguem aquest reconeixement de la Unesco". També s'ha referit als 280 jaciments que hi ha repartits per tota l'illa de Menorca, els talaiots, les taules, i totes les excavacions que "connecten directament amb els vestigis de la prehistòria" i que "formen part de l'actualitat i del patrimoni dels menorquins".

Igualment, la presidenta ha recordat que es disposa de l'informe del Comitè Internacional de Monuments i Llocs (Icomos), l'organisme consultiu de la Convenció de Patrimoni Mundial de la Unesco sobre béns culturals, amb la recomanació favorable a la inscripció en la Llista de Patrimoni Mundial de la candidatura Menorca Talaiòtica. Per això, Prohens ha assenyalat que "tenim moltes possibilitats de tornar amb bones notícies", tant per a Menorca com per a tot el patrimoni material de les Balears, així com amb "bones notícies per al conjunt d'Espanya". A la visita també hi han assistit el president del Consell Insular de Menorca, Adolfo Vilafranca; el batle d'Alaior, José Luis Benejam, i el conseller d'Agricultura, Pesca i Medi natural, Joan Simonet.

stats