Primera baixa a Cs al Congrés: un dels deu diputats passa al grup mixt

Pablo Cambronero denuncia la deriva "sanchista" i assegura que no s'integra a cap altre partit

3 min
La líder de Cs, Inés Arrimadas, en una imatge recent al Congrés de Diputats.

MadridEl degoteig de dimissions a Ciutadans arran del fracàs de l'última maniobra d'Inés Arrimadas ja ha arribat al Congrés. Pablo Cambronero, diputat per Sevilla, ha anunciat per Twitter que deixa el grup de 10 diputats taronges al Congrés i que s'integrarà al grup mixt. En el missatge penjat a la xarxa social denuncia la deriva "sanchista" d'Inés Arrimadas i puntualitza que no s'integra a cap altre partit, tot i que té les portes obertes del PP.

La marxa de Cambronero, policia nacional en excedència, anticipa el que podrien ser més baixes al Congrés i al Senat, cosa que consumaria la trencadissa al partit d'Arrimadas també a les Corts després de l'últim intent de la líder taronja de reflotar-lo ampliant la direcció permanent. L'exsecretari d'organització i home fort d'Albert, Rivera Fran Hervías, va ser el primer a marxar, dissabte, anunciant que fitxava pel PP.

L'ha seguit el coordinador del partit a les Corts Valencianes, Toni Cantó, tot i que no ha fet el pas a cap altra formació –ell ja havia passat a Cs des d'UPyD–. Dimarts, al seu torn, també van estripar el carnet dos diputats a l'Assemblea de Madrid.

L'escrit de Cambronero va molt en la línia del d'Hervías, dels diputats madrilenys i de les paraules de Cantó, que va anunciar la seva dimissió dilluns davant de la premsa després de sortir a mitja reunió del comitè executiu a la seu del partit a Madrid. "Les conviccions no es venen ni es compren, i encara menys es canvien, com a mínim les meves, ens votin els espanyols o no. Vaig dir no al sanchisme i ho mantinc", assenyala.

En la mateixa línia, la direcció de Ciutadans ha decidit expulsar el senador Emilio Argüeso en considerar que podria haver incomplert els estatuts del partit. En un comunicat, la formació explica que ha iniciat el procediment d'expulsió per oferir "prebendes a càrrecs i afiliats del partit per tal que abandonessin la formació i passessin a ser trànsfugues". La formació es basa en informació publicada "en diversos mitjans" sobre el senador. El español va publicar recentment una conversa de Whatsapp entre Argüeso i un càrrec de Cs a Múrcia, en què s'ofereix a posar-lo en contacte amb una de les diputades taronges que han decidit no donar suport a la moció de censura presentada per la formació taronja a la comunitat. A més, Cs acusa Argüeso d'haver fet "manifestacions públiques" en canals de comunicació del Senat amb la voluntat d'"infligir un mal rellevant" als interessos i la imatge del partit. En l'escrit, Cs recorda que Argüeso va subscriure una carta ètica abans de ser escollit càrrec públic que assegura que la suspensió de militància comporta l'obligació d'abandonar la seva acta de senador.

La "deriva sanchista" de Cs

La decisió de Cambronero arriba el mateix dia que s'ha començat a debatre la moció de censura registrada per Ciutadans i el PSOE a Múrcia, que ha posat Arrimadas contra les cordes després que divendres passat tres dels diputats a la regió anunciessin que hi votarien en contra i s'integressin al govern de Fernando López Miras. De fet, Múrcia ha protagonitzat en part la sessió de control al Congrés. Sánchez ha acusat el líder del PP, Pablo Casado, d'encarnar el "pitjor del PP: el transfuguisme, la corrupció i l'extrema dreta".

Diputat per Sevilla, Cambronero era fins ara representant de Cs a la comissió d'interior, a la del reglament i a la de seguretat viària. En l'escrit també explica que les decisions preses en l'executiva de dilluns "no canvien res" i que està clara la "deriva sanchista que ha pres" Arrimadas.

La seva marxa significa que Sánchez pot comptar amb un vot menys per intentar tenir majories alternatives a la del bloc de la investidura al Congrés. De fet, si altres li segueixen els passos, com pronosticava Fran Hervías en una entrevista a El Mundo dissabte, el president espanyol veuria com la seva estratègia a Múrcia ha acabat de naufragar.

Sánchez pretenia que la negociació del vot al Congrés fos més barata, però Ciutadans queda molt tocat per aquesta operació, un factor al qual s'ha de sumar la precampanya per a les eleccions a Madrid el 4 de maig, que ja ha començat al Congrés.

stats