Política 20/11/2020

El PNB avança cap a un pacte pressupostari amb Sánchez: acorda retirar l'impost al dièsel

Els 'jeltzales' tanquen files amb el PSOE i critiquen l'actitud d'EH Bildu i Unides Podem

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, parlant amb la ministra d'Hisenda, María Jesus Montero, als passadissos de la cambra baixa..

MadridEls moviments d'EH Bildu al Congrés per convertir-se en un soci clau per a l'estabilitat del govern de Sánchez han obligat el PNB a gesticular més del que és habitual a Madrid. Els nacionalistes bascos estaven acostumats a negociar de manera soterrada, sense haver de donar cops de puny sobre la taula, i sempre s'emportaven el que calgués, independentment del color polític a la Moncloa. Però l'entrada del partit abertzale, amb l'anunci la setmana passada per part d'Arnaldo Otegi del sí als pressupostos de Pedro Sánchez si no hi havia una gran sorpresa, ha portat el PNB a haver d'intensificar els contactes amb el PSOE per anunciar abans d'hora alguna contrapartida al seu sí als comptes.

Després de "24 hores frenètiques", tal com ha relatat el portaveu dels jeltzales al Congrés, Aitor Esteban, el PNB ha anunciat aquest divendres al matí un primer acord amb el govern de Pedro Sánchez per als comptes. Un "avançament important" amb el compromís d'aprovar un paquet d'esmenes en la comissió que tramita els comptes del 2021 al Congrés. La mesura de més pes i llargament reivindicada pels nacionalistes bascos és la retirada de l'impost al dièsel. La lectura no és només econòmica, sinó també política, ja que Ciutadans va assegurar a finals d'octubre, just quan es van presentar els comptes, que tenia el compromís del govern espanyol de retirar aquesta taxa.

Llavors el ministeri d'Hisenda ho va desmentir, així com també el PNB. Ara, però, els nacionalistes bascos es pengen la medalla d'haver aconseguit el compromís del PSOE de retirar aquesta mesura amb l'acceptació de la seva esmena i alhora afegeixen pressió a Unides Podem, que reivindicava aquest impost. I és que l'acord arriba després que el president del PNB, Andoni Ortuzar, comencés fa dos dies una campanya mediàtica en contra de l'esmena presentada pel partit lila en contra del seu propi pressupost, juntament amb ERC i EH Bildu, en concret per aturar els desnonaments per als col·lectius més vulnerables fins al 2023. En declaracions a la SER dimecres, Ortuzar va demanar a Sánchez que fes "un cop sobre la taula" al govern espanyol.

En defensa del PSOE

Esteban ha titllat aquest divendres de "disfuncional" que un membre del govern de coalició presenti esmenes contra els seus propis comptes. "El conjunt del govern ha de donar suport als membres de la coalició", ha afegit durant una roda de premsa des del Congrés en què no ha pogut assistir cap periodista, ja que avui l'equip de comunicació de la cambra no permetia l'accés a les instal·lacions. Ara bé, el PNB ha advertit que aquest primer acord no és condició sine qua non per al seu suport final als comptes. "Són unes esmenes importants que possibiliten seguir caminant en el camí del diàleg", ha dit.

A part de la retirada de l'impost al dièsel, s'inclouen 50 milions d'euros per al pla Renove Eines –per a la renovació de maquinària industrial–, 6 milions d'euros per al soterrament de la línia de tren de Zorrotza, a Bilbao i la creació d'una nova figura contractual en la formació dual universitària. Amb aquestes mesures, el PNB reivindica estar aconseguint millores per a Euskadi mentre esperona amb sorna EH Bildu a aclarir què ha pactat amb el govern espanyol a canvi del seu sí. "Nosaltres anunciem el que hi ha quan existeix. Ja veurem si hi ha un acord amb EH Bildu. Semblava que existia, no?", ha dit Esteban després que Ortuzar acusés el partit abertzale de "copiar" les seves esmenes als pressupostos.

L'acord amb el PSOE arriba un dia després de l'aprovació de la nova llei educativa al Congrés, en què el PNB es va desmarcar de la resta de partits de la dreta a l'hemicicle i va donar suport a la polèmica norma juntament amb ERC, malgrat limitar les subvencions per a l'escola concertada.

stats