Reforma de sedició
Política 14/11/2022

Pressió de Vox i Cs a Feijóo per una moció de censura contra Pedro Sánchez

Els populars eviten pronunciar-se sobre la proposta i Abascal no tanca la porta a presentar-la en solitari

2 min
Alberto Núñez Feijóo al costat dels barons del PP aquest dilluns abans de la reunió del comitè executiu

MadridLa reforma del delicte de sedició va posar nerviosa la triple dreta, però a mesura que han anat passant els dies també ha servit per evidenciar les disputes que hi ha en aquest espai per liderar la resposta a l'estratègia del govern espanyol. I en aquesta batalla, la pressió es dirigeix bàsicament cap a un partit: el PP. Ciutadans i Vox han llançat la proposta de presentar una moció de censura contra el president espanyol, Pedro Sánchez, que, d'entrada, no té els números per prosperar. Les dues formacions, però, ho utilitzen per posar contra les cordes Alberto Núñez Feijóo, mentre el líder dels populars calla.

Divendres passat, just el dia que el PSOE i Unides Podem van presentar la proposició de llei per suprimir la sedició, la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, va sortir en roda de premsa al Congrés per reclamar al PP que presenti una moció de censura per evitar que el govern espanyol pugui aprovar la reforma del delicte de sedició abans que acabi l'any. El partit taronja no pot presentar-la perquè només té nou diputats i el reglament del Congrés estableix que se'n necessiten un mínim de trenta-cinc. Vox, en canvi, sí que en podria tornar a presentar una altra. La formació d'extrema dreta ja en va presentar una l'octubre del 2020, en plena pandèmia, i no només va fracassar, sinó que va servir perquè el llavors PP de Pablo Casado escenifiqués el trencament amb Vox.

Si la formació de Santiago Abascal volgués, podria tornar a presentar una moció de censura en solitari i posaria en un compromís els populars. De moment, el líder de Vox no hi tanca la porta. "Ja n'hem presentat i hem dit que no renunciem a la utilització d'aquest instrument democràtic, però entenem que altres també tenen la seva responsabilitat", ha dit Abascal aquest dilluns en roda de premsa, que també ha recordat que el seu suport a la iniciativa va lligat a acordar un candidat de consens —que ha posat en dubte que pugui ser Feijóo— i a la convocatòria d'eleccions. El líder dels conservadors no s'hi ha referit durant el seu discurs davant del comitè executiu i fonts populars admeten que no es pronunciaran sobre la proposta de Ciutadans i Vox, perquè volen parlar únicament de la seva estratègia per frenar la reforma del delicte de sedició, evidenciant que no passa per una moció de censura.

El líder de Vox, Santiago Abascal, durant la roda de premsa d'aquest dilluns

Restituir el delicte

Feijóo va prometre divendres recuperar el delicte de sedició si arriba a la Moncloa, però aquest dilluns ha explicat que presentaran ja una proposta al Congrés per mantenir aquest tipus penal, així com perquè s'introdueixi un altre cop com a delicte "qualsevol convocatòria il·legal per separar una comunitat autònoma de la resta d'Espanya". No ha concretat si ho faran a través d'una proposició de llei nova o esmenaran la que han presentat el PSOE i Unides Podem, i el partit no descarta cap opció. Vox també té previst actuar per intentar frenar la tramitació de la norma. La portaran al Tribunal Constitucional per "frau de llei" i, si s'acaba aprovant, demanaran "el suport dels espanyols" per impulsar un referèndum sobre la il·legalització dels partits independentistes.

Ayuso assegura que Sánchez vol instaurar una "república federal i laica" a Espanya

Des que dijous passat, el president espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar la reforma del delicte de sedició, tot el PP en bloc ha sortit en tromba per censurar la proposta. Aquest dilluns també ho ha fet la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, que ha assegurat que darrere dels pactes del govern espanyol amb ERC hi ha "un pla per instaurar una república federal i laica" a Espanya. "L'estratègia busca desmembrar Espanya com a nació", ha afirmat Ayuso en un esmorzar informatiu a Siglo XXI. Ayuso ha carregat contra la supressió de la sedició, ha titllat Sánchez de "mentider" i ha avisat de l'estratègia de l'independentisme, a qui ha acusat de ser "expansionista i imperialista". La presidenta madrilenya, a més, ha criticat que el govern espanyol hagi tancat la inversió en el marc del PERTE dels microxips amb Cisco Systems perquè s'instal·li a Barcelona.

stats