Els presos polítics surten de la presó

Dolors Bassa fa una crida a la mobilització i a votar en les eleccions

2 min
L'exconsellera Dolors Bassa sortint de la presó del Puig de les Basses avui al matí

BarcelonaDolors Bassa ha estat la primera dels presos polítics en sortir de la presó aquest divendres, després d'haver obtingut el tercer grau per segona vegada. "Surto contenta i amb empenta", ha dit Bassa a les portes de la presó. L'exconsellera de Treball i Afers Socials ha fet una crida a la mobilització: "Tinc ganes de dir a tothom que es mobilitzi, perquè cada persona que es quedi a casa és un vot que va al 155. Hem de votar, tornar a guanyar, demostrar-los que les urnes ens tornen a donar la raó". Bassa no forma part de la llista electoral d'ERC, tot i que ha avançat que participarà a la campanya. Aquest primer cap de setmana, però, el dedicarà a la família.

Una estona després, els set presos del centre penitenciari de Lledoners -Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart- també han sortit de la presó. Només l'expresidenta Carme Forcadell no podrà sortir de la presó perquè continua pendent de la resolució de la conselleria de Justícia, que encara no ha analitzat el seu cas, segons van confirmar ahir a l'ARA fonts de l'executiu. "Aprofitarem cada minut de llibertat que tinguem. Sé que la Fiscalia ens vol ajupits i rendits, però estem dempeus i actius", ha subratllat Jordi Turull.

La Generalitat va qualificar ahir els presos polítics en tercer grau després que les juntes de de tractament de les presons ho proposessin. Els presos polítics no hauran de tornar als centres penitenciaris fins dilluns a la nit i podran participar als actes de la campanya electoral durant tot el cap de setmana.

Ara la incògnita és fins quan se'ls podrà mantenir el tercer grau, ja que la Fiscalia pot recórrer la decisió. Aleshores seran els jutges de vigilància penitenciària que, en primera instància, decidiran si els nou presos polítics catalans poden sortir dels centres diàriament o si, per contra, els suspenen la classificació en tercer grau fins que hagin analitzat les noves circumstàncies.

Aquesta és la segona vegada que els presos polítics aconsegueixen la semillibertat. Les juntes de tractament de les presons ja els van concedir el tercer grau i van poder sortir de la presó el 17 de juliol, però pocs dies després, el 28 de juliol, el jutjat de vigilància penitenciària número 5 de Catalunya va acceptar la petició de la Fiscalia i va retirar-los la semillibertat. Uns mesos després, al desembre, el Tribunal Suprem va revocar-los el tercer grau i l'aplicació de l'article 100.2 del reglament penitenciari, que els permetia gaudir de certs permisos per sortir de la presó.

stats