Els presos d'ERC i Junts rebutgen contestar al Suprem sobre els indults

Forcadell critica la petició del jutge: "Volen humiliar-nos"

2 min
Els líders de l’1-O, amb Jordi Turull saludant al mig, durant el primer dia del judici del Procés que es va celebrar al Tribunal Suprem.

BarcelonaEl Tribunal Suprem va donar dimecres cinc dies als presos polítics per pronunciar-se sobre els seus indults, un pas previ a l'informe de l'alt tribunal sobre la qüestió. Doncs bé, dimecres l'ARA ja va avançar que ni el president d'ERC, Oriol Junqueras, ni l'exconseller Raül Romeva tenien intenció de contestar, i dijous el partit republicà va anunciar que tampoc ho faran ni l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell ni l'exconsellera Dolors Bassa. A més, tal com ha avançat El Món i ha confirmat l'ARA, tampoc ho faran els presos de JxCat, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull. El jutge Manuel Marchena, per tant, no obtindrà resposta més enllà dels dos fulls que li va enviar el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, dient que ell no havia demanat l'indult i que això no era una solució.

En un comunicat, els quatre presos polítics que militen a ERC han volgut escenificar així que consideren que indultar-los no és la solució al conflicte polític. “La solució ha de ser col·lectiva i passa per l’amnistia de totes les persones represaliades", han dit.

A part de la motivació política, també hi ha una qüestió tècnica que justifica la seva no resposta. Els quatre presos republicans argumenten que la llei no preveu que els afectats hagin de pronunciar-se sobre el seu propi indult i, per tant, entenen que "no és de compliment obligat” fer-ho. De fet, consideren que aquesta petició que ha formulat el Suprem és del tot inèdita i conclouen que només ho ha fet per "qüestions merament polítiques". És a dir, interpreten que l'únic que vol el jutge és posar-los en evidència. En la mateixa línia es va pronunciar ahir el president d'Òmnium Cultural, que va acusar el Suprem de buscar únicament una "humiliació" dels presos catalans.

Forcadell, en una entrevista amb Europa Press, ha abordat l'assumpte amb més profunditat. Com Cuixart, ha criticat que s'està buscant un escarni dels presos: "Volen humiliar-nos. Personalment no respondré, perquè no sé a quin motiu obeeix que em facin a mi aquesta pregunta, quan en els altres casos no s'ha fet". Ara bé, també ha interpretat que l'absència de resposta no hauria d'obstaculitzar el tràmit que hi ha en marxa sobre els indults, ja que considera que la decisió final és únicament del govern espanyol i "independentment del que opini el Tribunal Suprem".

"No em vull avançar"

El tema de l'indult és una qüestió complexa per als presos. D'una banda, critiquen que no és la solució que busquen per sortir de la presó, però, de l'altra, n'hi ha que no el veurien amb mals ulls per poder tornar a casa seva amb la família. L'expresidenta de la cambra catalana ha contestat que tan sols es pronunciarà si arriba: "No en vull parlar perquè també afecta molt les nostres famílies [...]. Quan arribi em pronunciaré, de moment no ha arribat encara. No em vull avançar".

stats