Inici de legislatura
Política 11/07/2023

El president del Parlament: "Legislar amb criteris de màrqueting és una perillosa moda que s'ha de combatre"

Una vegada constituït el Govern de Marga Prohens, Le Senne ha fet el discurs d'obertura de l'XI legislatura, on ha demanat "deixar enrere els càlculs electorals"

2 min
El president del Parlament, Gabriel Le Senne, en el discurs d'aquest dimarts

Palma"Legislar amb criteris de màrqueting s'està convertint en una perillosa moda en els parlaments occidentals, també a Espanya, i urgeix combatre-la", ha reclamat el president de la Cambra, Gabriel Le Senne, en el que ha estat el discurs d'obertura de l'XI legislatura, una vegada es va constituir aquest dilluns el nou Govern de Marga Prohens. "Ni els governants ni els diputats tenen dret a trair els votants", ha destacat.

En una intervenció d'uns deu minuts, Le Senne ha utilitzat multitud de referències històriques. Ha citat Isaac Newton, el jurista de l'antiga Roma Ulpiano, dos teòrics del liberalisme econòmic com el francès Frederic Bastiat i el nord-americà Henry Hazlitt, i fins i tot el guanyador del premi Nobel d'economia del 1974 Friedrich Hayek. "Hem de servir perquè els ciutadans visquin millor, però des de la dependència de l'Estat, si no ampliant les llibertats i responsabilitats", ha apuntat. Le Senne s'ha declarat en diverses ocasions, des que ha accedit al càrrec, d'ideologia llibertària, que ha estat una part central del discurs.

La presidenta del Govern, Marga Prohens, una vegada constituït el nou Executiu

"És cert que en el moment electoral en què torna a trobar-se Espanya és fàcil despistar-se, però no hem de perdre ni un minut", ha afirmat, i ha afegit que "s'han de deixar enrere els càlculs electorals". A més, ha començat a enumerar l'organització territorial d'Espanya des de les províncies romanes, "passant per califats i emirats, regnes cristians i regnes de taifes", i així fins a arribar a les comunitats autònomes. "L'organització canvia, però és el nostre deure històric fer valdre la unitat d'Espanya i la igualtat de tots els espanyols", ha expressat. Cal recordar que el mateix Le Senne, un cop elegit president del Parlament, ja va admetre que amb Vox vol entrar en el sistema autonòmic per desfer l'autogovern, a partir del retorn de competències a l'Estat.

"No ha plantejat cap dels reptes que tenim, ni tan sols entendre l'arquitectura institucional. Ha posat el Parlament al servei del Govern, quan no hauria de ser en cap cas la funció que li pertoca. És una visió uniforme, que no s'assembla a les Balears", ha criticat el portaveu adjunt del PSIB, Marc Pons, minuts després que Le Senne finalitzàs el discurs. Aquest era el primer cop que els consellers i conselleres del Govern s'asseien a les cadires blaves del Parlament, amb l'absència inicial de la titular de la Salut, Manuela García, i del conseller de Turisme, Cultura i Esports, Jaume Bauzá.

stats