Inici de legislatura
Política 20/06/2023

Un president del Parlament amb l'article salat i jurar el càrrec pel poble sahrauí: les anècdotes del sus a la legislatura

Els diputats de MÉS per Mallorca i Més per Menorca, a més d'un representant del PSIB, d'Unides Podem i de Vox, han utilitzat distintes fórmules en la constitució del Parlament

2 min
Els diputats del PP arribant al Parlament aquest dimarts

PalmaTot i que ha jurat acatar la Constitució i l'Estatut d'Autonomia, el diputat de Vox i nou president del Parlament, Gabriel Le Senne, ha utilitzat l'article salat en el seu discurs. "Senyories, declar constituït el Parlament, en sa seva onzena legislatura" i "de conformitat amb lo previst en es reglament de sa Cambra" han estat alguns dels exemples. Le Senne, la segona institució de les Balears, ja ha afirmat en els passadissos que ell ha parlat "en mallorquí" i no en català.

Ha promès "no defraudar la confiança" del PP i de Marga Prohens, després de l'acord assolit entre els populars i Vox perquè l'extrema dreta presideixi el Parlament, tot i que està en contra de les autonomies i de l'autogovern, i es presentava a les eleccions amb banderes com el retorn de competències a l'Estat. Falta per veure si acabaran entrant al Govern. Per ara, els dos partits ja han firmat un acord programàtic.

S'ha iniciat una nova legislatura, i la composició de la Cambra deixa un fet curiós. Els resultats electorals del PP, que ha passat de 16 a 25 diputats, sense comptar l'escó de Sa Unió de Formentera, ha fet que els representants de Vox ocupin els llocs on, fins ara, se situaven El Pi i Unides Podem. Precisament, dues formacions que, per ser nacionalistes o per estar a l'esquerra del PSOE, estaven a una gran distància ideològica dels de Santiago Abascal.

Després de vuit anys, Francina Armengol no ha ocupat l'escó de presidenta del Govern. Va haver de renunciar aquest dilluns pel fet de ser cap de llista socialista a les generals, tot i que pot ser diputada i fer el torn de rèplica a la investidura de Marga Prohens. Mae de la Concha, la presidenta en funcions, s'ha assegut en el seu escó habitual, com la resta del Govern d'Armengol, amb dues absències destacades: la del vicepresident en funcions, Juan Pedro Yllanes, i la del conseller d'Educació en funcions i batle de Pollença, Martí March.

Jurar el càrrec pel poble sahrauí

Un a un, per ordre alfabètic, i cridats per la secretària primera de la Mesa, Misericòrdia Sugrañes, els diputats han anat al centre de la sala de plens per jurar el càrrec. La gran majoria s'ha cenyit al "sí, promet" i al "sí, jur", però d'altres han elegit distintes fórmules. Els representants de Més per Menorca, Josep Castells i Joana Gomila, han dit les mateixes paraules: "Per lleialtat al poble de Menorca, i sense renunciar al dret a l'autodeterminació".

En el cas de MÉS per Mallorca, els quatre diputats, jurant "per imperatiu legal", han exhibit les principals banderes del partit. Lluís Apesteguia ho ha fet "sense renunciar al dret a decidir del nostre poble i a la causa republicana", Marta Carrió "per la justícia social i erradicar la pobresa", Maria Ramon "sense renunciar a la lluita feminista i a la plena normalització del català", i Ferran Rosa "sense renunciar a la lluita contra el canvi climàtic i els grans poders econòmics".

Per part seva, l'única diputada d'Unides Podem, la menorquina Cristina Gómez, ha promès el càrrec "pel poble sobirà i la capacitat d'elegir el cap d'Estatut", Omar Lamin –d'orígens sahrauís– (PSIB) per "la justa causa del poble sahrauí" i, finalment, Maria José Verdú, de Vox, la darrera a fer-ho, ha jurat –en català– "per Espanya".

stats