Política 10/05/2022

El PP retreu el retard en l'arribada del factor d'insularitat: "No sabem res de les inversions previstes"

"Tindrem 600 milions en cinc anys i vostès deien que bastaven 93 milions anuals", ha contestat la consellera d'Hisenda, Rosario Sánchez

2 min
El diputat del PP, Sebastià Sagreras

PalmaEn la sessió de control al Govern, el PP ha posat el focus en el retard en l'arribada del factor d'insularitat a les Balears. Tal com va explicar l'ARA Balears, l'article 20 del decret del Règim Especial de les Balears (REB) estableix que en el primer quadrimestre s'haurien d'haver distribuït els 183 milions d'euros prevists per a aquest any però, després de superar-se els quatre primers mesos de l'any, el Govern no ha rebut el fons. "El termini ha vençut i no sabem res de les inversions previstes", ha afirmat el diputat del PP Sebastià Sagreras.

Sagreras ha criticat també que, com marca el mateix article 20, s'hauria d'haver reunit la Comissió Mixta entre els departaments d'Hisenda de l'Executiu balear i de l'estatal. Així i tot, en l'acord de Raixa es va determinar que es crearia una subcomissió per agilitar els procediments, la qual, segons varen confirmar des de la Conselleria, s'ha reunit diverses vegades al llarg dels mesos, amb un acord que "s'està ultimant". "La subcomissió garanteix que la feina es fa en rigor, per establir el funcionament del reglament i del factor d'insularitat, per compensar les Balears per estar per sota de la mitjana d'inversions en el territori", ha argumentat la consellera d'Hisenda, Rosario Sánchez.

"Els ciutadans comencen a pensar que Pedro Sánchez s'ha refet d'enviar diners a les Balears o que no heu posat damunt la taula un pla d'inversions", ha exposat Sagreras. La consellera d'Hisenda no ha arribat a aclarir les inversions que "s'estan ultimant" i per a les quals haurien d'arribar els 183 milions des de l'Estat, sinó que s'ha limitat a destacar "el full de ruta per transformar el model productiu", establert en el Pla d'Inversions Estratègiques 2030 aprovat en el Pacte de Reactivació.

El PP ha retret el fet que la inclusió del factor d'insularitat en els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) vingués acompanyada de la retirada del conveni de carreteres. "Volien el titular de Raixa, però la realitat és que no tenim carreteres", ha assenyalat Sagreras. Sánchez ha recordat que els populars votaren en contra dels PGE que portaven el factor d'insularitat. "Boicotegen aquestes iniciatives", ha indicat. "Tindrem 600 milions en cinc anys i vostès deien que bastaven 93 milions anuals", ha afegit.

stats