Política 05/06/2021

El PP rebutja obrir un expedient informatiu a Cospedal tot i la imputació per la Kitchen

Argumenta que no ocupava un càrrec públic, tot i que sí que va obrir un expedient a Fernández Díaz

2 min
L'ex secretària general del PP María Dolores de Cospedal dijous al Congrés després de la seva imputació.

MadridEl PP no acaba de digerir la imputació de l’ex-secretària general del partit, María Dolores de Cospedal, pel cas Kitchen i ha decidit esprémer els seus propis estatuts i aplicar un doble criteri respecte d’altres investigats en la causa. El comitè de drets i garanties de la formació, presidit per Andrea Levy, ha acordat aquest divendres no obrir un expedient informatiu a la també exministra de Defensa i expresidenta de Castella-la Manxa perquè al seu parer la presumpta conducta no resulta de “l’exercici d’un càrrec públic o representatiu”, segons han informat fonts del PP. Branda l’article 22.1 dels Estatuts, en què es parla de l’obertura d’un expedient informatiu en el cas que “un afiliat incorri en qualsevol forma de corrupció” mentre exerceix un càrrec públic i considera que ha de ser la instrucció de l’Audiència Nacional la que decideixi si Cospedal ha dut a terme “algun il·lícit penal o no”.

La decisió contrasta de ple amb la imputació de l’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz el setembre de l’any passat. Llavors se’l va expedientar sense dilació i el mateix líder del partit, Pablo Casado, va prometre exemplaritat i no deixar-ne “passar ni una” en la Kitchen. “Caurà qui hagi de caure”, va dir llavors en una entrevista a la Cope. El cas és que la trama parapolicial per espiar l’extresorer del PP Luis Bárcenas va actuar presumptament entre el 2013 i el 2016 quan Cospedal va passar inicialment de tenir el càrrec de presidenta de Castella-la Manxa a convertir-se en titular de Defensa. El cert és que actualment no té cap càrrec públic, però Fernández Díaz també estava apartat de la política en el moment de la imputació, ja que va quedar fora de les llistes de les darreres generals.

Suborn, malversació i tràfic d’influències

El PP, però, ha decidit fer una lectura particular dels seus estatuts i aferrar-se que els fets varen ocórrer amb ella de número dos del PP i no com a càrrec públic. Tant a Cospedal com al seu marit el jutge Manuel García-Castellón els investiga per suborn, malversació i tràfic d’influències en l’espionatge a Bárcenas i hauran de comparèixer per declarar a l’Audiència Nacional el 29 i el 30 de juny, respectivament, mentre el Congrés decideix quan la torna a citar a la comissió d’investigació sobre la Kitchen.

stats