Política 28/05/2023

El PP guanyaria les eleccions i la majoria parlamentària queda enlaire, segons una enquesta d'IB3

Els populars augmentarien entre cinc i sis escons, Vox tindria més del doble dels tres diputats actuals i Ciutadans desapareixeria de la Cambra

2 min
La majoria parlamentària quedaria enlaire, segons el sondeig d'IB3

PalmaL'esquerra i la dreta tindrien opcions d'aconseguir una majoria al Parlament, segons l'enquesta publicada per IB3 a les 20 h. El PP seria el partit més votat, amb el 31,1% dels vots i entre 21 i 22 diputats enfront dels 16 actuals. Això suposaria multiplicar per 1,5 els vots del 2019. La xifra del PP és quasi sis punts superior a la del PSIB (25,3%), que baixaria un o dos escons (17-18).

El sondeig marca que, en el millor dels casos per a la dreta, la suma de PP i Vox arribaria als 30 diputats que marquen la majoria absoluta, gràcies a la increïble pujada de l'extrema dreta, que passaria dels 3 diputats als 7 o 8 i un 14,3% dels vots, sis punts més que fa quatre anys. Segons ha explicat Gonzalo Adán, director de l'Institut Balear d'Estudis Socials (IBES), que ha realitzat l'enquesta entre dilluns i dissabte, el partit de Jorge Campos duplicaria els escons per Mallorca –de 3 a 6–, en trauria un a Eivissa, i a Menorca se'n disputaria un amb el PSIB. A més, Ciutadans continuaria la tendència i desapareixeria del Parlament, tot i que el 2019 va tenir 5 diputats.

La suma del bloc de l'esquerra arribaria als 30 diputats enfront dels 32 d'ara. El PSIB es quedaria entre 17 i 18 representants, MÉS per Mallorca tindria opcions d'arribar als 5, Unides Podem baixaria dels 6 escons als 4, Més per Menorca es mantindria en els 2 –gran part de les enquestes vaticinaven que arribaria als 3– i l'escó de Formentera seria per a la coalició de Gent per Formentera i PSIB.

Finalment, amb el 3,7% dels vots, El Pi es mantindria amb la incògnita de si entraria al Parlament. Cal recordar que el 2019 va tenir el 7,34% dels suports. Així i tot, si es mira la circumscripció de Mallorca, els regionalistes estarien en el 4,8%, a dues dècimes d'arribar a la barrera electoral. Segons el sondeig de l'IBES, es mouria entre els 0 i els 2 escons, que podrien ser decisius per decantar la balança a l'esquerra i la dreta.

Què traurien els partits a cada illa?

Si es mira per illes, l'enquesta de l'IBES marca que el PP augmentaria dels 7 diputats per Mallorca del 2019 als 10 o 11 d'enguany, d'un total de 33. El PSIB en baixaria un per quedar amb 9, Vox duplicaria els 3 de fa quatre anys, MÉS es trobaria entre els 4 i 5, Unides Podem passaria de 3 a 2, i El Pi, amb el ja esmentat 4,8% dels vots, estaria pendent d'arribar a la barrera electoral per aconseguir 2 escons. Així, en el bloc de la dreta, PP i Vox es mengen els 3 diputats que va obtenir Ciutadans el 2019, i a l'esquerra, els ecosobiranistes serien els únics que no sofririen una baixada.

En el cas de Menorca, el PP aconseguiria 5 dels 13 diputats de l'illa, i assoliria un de cada tres vots (33,4%). El PSIB tindria opcions de millorar els resultats de fa quatre anys, amb entre 4 i 5 escons, Més per Menorca en trauria dos, Unides Podem en baixaria un com a Mallorca i quedaria amb un sol representant, i Vox s'estaria disputant aconseguir un escó amb el PSIB. El 2019, Vox només va aconseguir el 3,12% dels vots en aquesta circumscripció.

Finalment, a Eivissa, com a Mallorca i Menorca, els populars serien els més votats, però a l'illa pitiüsa amb molta diferència, ja que amb el 41,9% tindrien 6 dels 12 representants que reparteix aquesta circumscripció. El PSIB baixaria de 5 a 4 diputats, Unides Podem mantindria l'escó que va obtenir el 2019 i Vox es quedaria el de Ciutadans.

stats