El PP enterra l'era Casado amb una crida a recuperar la unitat

El president sortint s'aparta del partit en un comiat sense autocrítica

4 min
Pablo Casado i Alberto Núñez Feijóo en el congrés de Sevilla

SevillaJa queda lluny el bany de masses que l'equip de Pablo Casado li va muntar a la plaça de toros de València ara fa gairebé mig any. Era la primera parada del camí que havien preparat perquè el ja gairebé expresident del PP arribés a la Moncloa. El trajecte es va anar torçant a mesura que van anar passant els mesos, fins que al mes de febrer i en tan sols una setmana, Casado va quedar sentenciat després de la dura batalla amb la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. La història ha volgut que el seu adeu oficial al capdavant del partit hagi sigut a Sevilla, la mateixa ciutat que va coronar el seu mentor, José María Aznar, com a president del partit l'any 1990, quan la formació es va conjurar per consolidar el seu gir al centre (que després Aznar va abandonar per prioritzar la batalla ideològica) que els va portar a les primeres majories absolutes. I aquest divendres, a la mateixa ciutat andalusa, el PP hi ha tornat: s'ha compromès a passar pàgina de l'etapa Casado i a recosir la unitat perduda. Els conservadors han enterrat així el llegat del president sortint, no sense una ovació freda al dirigent que van empènyer a plegar.

Casado ha reaparegut en públic per confirmar que se'n va i que abandona, almenys per ara, el dia a dia del partit: deixarà l'escó del Congrés i no formarà part de l'equip d'Alberto Núñez Feijóo, que li havia ofert ser-hi. "He viscut un mes agredolç. Primer vaig tenir un sentiment d'injustícia i després de gratitud", ha admès només començar el seu discurs de comiat. Pablo Casado se'n va per la porta del darrere, però sense admetre ni un error en la seva trajectòria. De fet, se n'ha enorgullit i, sense mencionar-la, també ha defensat la gestió de la crisi amb la presidenta madrilenya. "La veritat es converteix en revolucionària. Jo sempre l'he dit, m'enfrontés a qui m'enfrontés", ha afirmat, tot i assegurar que no es penedeix d'haver triat Ayuso per dirigir la Comunitat de Madrid. "Aquest congrés és la resposta a una crisi que mai hauria d'haver existit", havia etzibat prèviament la dirigent madrilenya, que ha evitat fer més sang i s'ha centrat en exercir de contrapoder al president espanyol, Pedro Sánchez.

Els dos dirigents no han intercanviat ni una sola paraula. Casado ni s'ha acostat a la zona on seia Ayuso per saludar-la (o almenys la realització del partit ha evitat que es veiés) com ha fet amb la resta de dirigents que estaven a la primera fila de l'auditori del Palau de Congressos de Sevilla, mentre la dirigent madrilenya s'ha aixecat per aplaudir a qui ha convertit en el seu enemic polític. Casado ha evitat ser a l'auditori mentre intervenia Isabel Díaz Ayuso i també el seu mentor, José María Aznar –tot i que en aquest cas ha assegurat que ha sigut per ordres de l'organització–, i ha entrat acompanyat de Feijóo just abans de la intervenció de Mariano Rajoy. Abans, només el president de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, i el de Ceuta, Juan Vivas, han recordat el llegat de Casado. Han hagut de ser els expresidents espanyols i del PP, José María Aznar i Mariano Rajoy (i també Feijóo), els qui reconeguessin la seva curta trajectòria al capdavant del partit, que ja hi ha qui compara amb la de l'expresident Antonio Hernández Mancha, que els dos únics anys que va dirigir el partit van acabar amb fracàs.

"Hem de deixar enrere els errors, però no les persones", ha asseverat Aznar, que ha intervingut per videoconferència perquè ha donat positiu per coronavirus. "On sigui que estiguis, gràcies Pablo pel teu esforç", ha afegit. L'expresident espanyol ha cantat així les exèquies del seu deixeble, a qui va esperonar per liderar el PP després de l'etapa de Mariano Rajoy. També el gallec l'ha acomiadat posant en valor la seva trajectòria, però no sense enviar-li un dard: "Tots hem d'assumir el nostre llegat per repetir les coses bones i corregir les dolentes que hàgim pogut fer".

Recuperar la unitat perduda

Amb Casado ja fora de joc definitivament, Alberto Núñez Feijóo agafarà aquest dissabte oficialment les regnes d'un partit encara en hores baixes. Ara bé, entre els més de 3.000 compromissaris que s'han desplaçat fins a Sevilla aquest cap de setmana hi regna l'optimisme i la confiança en l'única alternativa que veuen, ara per ara, que els pot rescatar del pou. "Avui no comença res, continua la gran història del PP", ha defensat Feijóo. El president gallec ha tornat a reivindicar el PP de les majories absolutes i s'ha desmarcat de l'estratègia del seu predecessor. "No he vingut ni a crispar ni a insultar, crec en la moderació", ha afirmat. Feijóo ha reivindicat, per exemple, les víctimes d'ETA, però ha evitat situar EH Bildu com un partit terrorista, com ha tornat a fer Ayuso. Les dues ànimes del partit que hauran d'explorar a partir d'aquest dissabte la seva convivència.

El polític gallec s'ha envoltat dels perfils més pròxims al rajoyisme: Cuca Gamarra, secretària general, i l'actual conseller de la Presidència i portaveu de la Junta d'Andalusia, Elías Bendodo, coordinador general, és a dir, número tres del partit. Bendodo és la mà dreta del president andalús, Juanma Moreno, el baró amb qui Feijóo té una relació més estreta. El dirigent gallec també ha donat un càrrec a una de les persones del seu cercle de confiança a Galícia, el vicepresident del Parlament gallec, Diego Calvo, que ocuparà la presidència del comitè electoral (l'òrgan que gestiona les llistes electorals), i al president del PP extremeny, José Antonio Monago, que dirigirà el comitè de drets i garanties, que fins ara ocupava Andrea Levy, i que tindrà a les seves mans obrir un expedient a Ayuso si finalment es demostren irregularitats en el contracte sanitari vinculat al seu germà. La resta de l'equip l'anunciarà aquest diumenge, quan s'ha de reunir el nou comitè executiu –del qual formaran part la diputada María de los Llanos de Luna i el regidor barceloní Óscar Ramírez–. Segons Casado, hi haurà noms de la seva confiança.

stats