Política 04/12/2021

El PP divideix la Biosfera menorquina

Els populars trenquen el consens de la llei Reserva de la Biosfera i decideixen abandonar la negociació per disconformitat amb el contingut

Ivan Martín
4 min
L'Albufera del Grau

MaóLa llei Reserva de la Biosfera que pretenia tirar endavant l’equip de govern del Consell de Menorca amb el màxim suport polític no serà possible després de la negativa del PP, que aquesta setmana ha anunciat que abandona la comissió d’estudi que tenia l’objectiu de consensuar el text normatiu.

Precisament fou el grup popular al Parlament qui va formular a final de la darrera legislatura la necessitat de disposar d’una llei Reserva de la Biosfera per equiparar-se a les lleis de capitalitat de Palma i Eivissa. La proposta va ser aprovada al Parlament. Segons la portaveu del PP al Consell de Menorca, Coia Sugrañes, era el moment de posar en valor l’esforç de l’illa per la declaració de Reserva de la Biosfera. “Després de moltes jornades de feina estudiant aquest projecte de llei, veiem que crea molts dubtes i més inseguretat jurídica”, apunta Sugrañes, qui afegeix que “no participarem en una llei que ens aboca a un excés de reglamentació i a probables enfrontaments entre administracions, i també augmenta la càrrega de burocràcia, el mal més gros que té aquest Consell de Menorca”.

Sugrañes assenyala que el que cercaven era una llei de finançament, una aportació de recursos econòmics “estables i fixos” per part del Govern balear per poder desenvolupar projectes de sostenibilitat ambiental i econòmic a Menorca. “Estan fent una llei que menysprea els ajuntaments i rebaixa la capacitat de decisió política amb regulacions i prohibicions molt dures basades en les dades d’aquesta atípica temporada turística”, critica Sugrañes.

Els conservadors denuncien que el text anticipa que l’Agència Reserva de la Biosfera inclourà un òrgan consultiu per la formulació de les accions estratègiques que podria alentir els tràmits administratius. També adverteixen que s’apunten restriccions, com l’entrada de vehicles o la xifra de llicències de taxis, “contràries als principis de llibertat de moviment a tot el territori i envaeixen les competències municipals”. D’altra banda, destaquen que la llei prohibeix la creació de nous amarraments i fondejos temporals fora de les zones portuàries, fet que “perjudica els menorquins, que són els principals usuaris d’aquests fondejos”. A més, consideren incoherent que es vulgui protegir el paisatge i al mateix temps instal·lar grans parcs fotovoltaics que “alteren l’entorn tradicional de l’illa”.

La línia argumental del PP coincideix amb PIME, que considera que l’avantprojecte “retalla” llibertats i s’ha fet sense el consens dels agents econòmics. La patronal ha advertit que la llei requereix assumir competències d’altres administracions, com el Govern balear i l’Estat, unes competències que PIME veu que són de difícil cessió. L’entitat assenyala que la nova normativa ocasionaria un augment dels tràmits burocràtics per a les empreses i “restarà la competitivitat de Menorca”.

A més, PIME denuncia que els conceptes relacionats, com la capacitat de càrrega turística, de càrrega nàutica, el model turístic de Menorca, l’afluència turística excessiva o la saturació d’espais públics, “provocaran inseguretat jurídica a les iniciatives empresarials”, i afegeixen que “és necessari un marc jurídic estable per garantir el creixement sostenible”.

Cs critica que el PP en faci “ús partidista”

El portaveu a la institució de Ciutadans (Cs), Eugenio Ayuso, titlla la partida del PP d’error i considera que no és moment d’abandonar la comissió d’estudi. “És un òrgan en què es discutia setmanalment article per article tots els aspectes fonamentals de la llei, poder incorporar les esmenes rebudes en el període d’exposició pública i arribar a una redacció alternativa unitària”, apunta.

Ayuso va més enllà i qualifica d’irresponsable l’actitud del grup popular. “El compromís de Ciutadans es fer feina fins al final del document perquè creiem que cal fugir de l’oportunisme polític”, apunta, i defensa la llei: “Volem un marc normatiu per a tots i que eviti els errors de tramitació d’altres documents com el Pla Territorial Insular (PTI), perquè abans de regular s’ha d’estudiar bé”. La formació taronja demana que totes les modificacions es facin mitjançant una majoria qualificada de dos terços de la representació que en cada moment tingui el ple del Consell, “amb l’objectiu que sigui per una majoria i amb voluntat d’acord”.

Els partits que formen l’equip de govern del Consell (PSOE, Més per Menorca i Unides Podem) hauran de cedir per arribar a un consens. Aquest és el missatge del conseller de Medi Ambient i Reserva de la Biosfera, Josep Juaneda, extrapolable al PP. L’executiu considera “decebedor” el posicionament dels populars “tenint en compte la importància per al futur de l’illa”. Juaneda destaca la predisposició de la majoria de grups per acordar un text unitari: “Aquesta no serà la llei de ningú, sinó de la renúncia de part de cada una de les expectatives posades. Demanam al PP que reconsideri la decisió i es torni a asseure”.

La presidenta del Consell, Susana Mora, ha volgut emfatitzar la llei Reserva de la Biosfera: “És un avanç en la governança de la nostra illa, posant al capdavant de tota la gestió política els paràmetres que ens defineixen com a Reserva”, i recorda el repte de la normativa: “Ha de suposar un instrument que ens permeti afrontar amb més agilitat i contundència els principals compromisos climàtics i econòmics d’aquest segle, i que la pandèmia ha posat encara més de manifest”.

Des de l’equip de govern afirmen que l’actitud del PP no els sorprèn perquè en el moment de tractar els punts clau dels continguts de la llei “han demostrat que no tenen intenció de renunciar als aspectes que ells defensen com a partit, així com sí que ho han fet la resta de grups”.

stats