Política 31/05/2022

El PP converteix la sessió de control en la presentació de la seva llei turística alternativa

Sis de les seves vuit preguntes s'han dirigit al conseller de Turisme, qui ha criticat que "no han volgut presentar esmenes a la normativa"

3 min
El conseller de Turisme, Iago Negueruela, en la sessió de control d'aquest dimarts

PalmaEn la sessió de control d'aquest dimarts hi ha hagut un gran protagonisme del conseller de Turisme, Treball i Model Econòmic, Iago Negueruela, el dia que s'aprova el projecte de llei turística. Sis de les vuit preguntes que han formulat els diputats del Partit Popular han anat dirigides al conseller, des de distintes perspectives del turisme: les obligacions de l'Administració pública en matèria de sostenibilitat, l'oferta turística il·legal, les condicions dels treballadors o el decreixement, entre altres aspectes.

El principal partit de l'oposició ha convertit d'aquesta manera la sessió de control en la presentació de la seva llei turística, que volen tenir enllestida a final d'aquest 2022. Al final de cada intervenció, els diputats populars han reiterat que "només queda un any per al canvi polític a les Balears, i en la futura llei turística del PP tot això hi serà".

"Imagín que avui, quan voti amb Vox, li dirà al sector turístic que suporten el text normatiu, que representen millor que ells el sector de la restauració, al de les Kellys o de l'oci nocturn", ha replicat en més d'una ocasió Negueruela, aprofitant que aquest dimarts part del sector turístic ha vingut al Parlament a presenciar l'aprovació de la llei. "Ells saben qui els ha suportat amb les ajudes més importants de la història de les Balears, i vostès es van abstenir, com amb la normativa turística, que es posen de costat", ha afegit el conseller.

El PP ha criticat gran part de la llei impulsada per Negueruela. El titular de Turisme, com ja va apuntar ahir, ha lamentat que "vostès tenien l'oportunitat de fer esmenes en aquesta direcció, tan sols n'han presentades 23". Negueruela ha ressaltat el paper de tots els partits que donen suport al Pacte, però també d'El Pi i Ciutadans, amb els que s'han pactat acords sobre la llei des de distints vessants, com el canvi d'ús d'edificis amb places turístiques obsoletes, o el fet que els establiments amb menys de 150 places no hagin de decréixer places si augmenten la superfície fins a un 15% per modernitzar-se. "Tenc clar que no han volgut fer feina", ha assenyalat Negueruela, en referència al principal partit de l'oposició.

"No es pot ser piròman i bomber al mateix temps", han indicat els diputats populars Juan Manuel Lafuente i Antoni Fuster en les seves preguntes sobre el control de l'oferta turística il·legal i l'afectació a l'oferta complementària, respectivament. Lafuente ha acusat Negueruela de ser "responsable del caos" amb relació a l'oferta il·legal. "S'hauria de tenir clara la seva incidència", ha explicat. El conseller ha argumentat que el règim sancionador "és clar" en aquest sentit, el qual "s'ha pactat amb les organitzacions empresarials". "Trist paper el seu que ha de votar en contra del que estarien a favor els seus companys de les organitzacions empresarials a les distintes illes", ha afirmat Negueruela, contestant al diputat popular.

Respecte de si els treballadors surten reforçats amb la normativa turística, el PP argumenta que el decreixement implicarà una baixada de l'ocupació. "En la pandèmia hi va haver un decreixement i va arrossegar llocs de treball, i ara hi ha ocupació perquè hi ha reactivació. Enfront del model de decreixement hi ha el de creixement sostenible, i per això no esmenam una llei antiturística", ha assenyalat la portaveu adjunta del PP, Núria Riera. Negueruela s'ha recolzat en les actuals dades d'ocupació, amb vuit de cada deu contractes que són indefinits o fixos discontinus. "El PP sempre és sinònim de precarietat laboral, no digui mai més que representa els interessos dels treballadors", ha criticat.

La massificació

Així com va fer fa unes setmanes, el portaveu parlamentari de Més per Menorca, Josep Castells, ha formulat la seva pregunta a la presidenta del Govern, Francina Armengol, posant el focus en la massificació turística. "Ens preocupa perquè ens fa més pobres, més turisme no vol dir més riquesa", ha destacat Castells. "Es prenen mesures a les quals donam suport com la moratòria, però hi ha aspectes en què hi ha por d'avançar amb una resposta coherent, completa i inequívoca", ha afegit.

Armengol ha reiterat que "ens alegram que tinguem una molt bona temporada turística i excel·lents resultats d'ocupació". "Estic orgullosa que aquest Govern, amb l'enriquiment de la majoria de grups parlamentaris facem una llei turística innovadora, ja que n'hi ha dos que no s'han posat a fer feina", ha afirmat, referint-se al PP i Vox. Armengol ha defugit parlar de la massificació, i ha recordat les paraules del cap de Govern d'Andorra, Xavier Espot, que aquest dilluns va visitar les Illes i va exposar que vol fer una llei turística al Principat, inspirant-se en la normativa balear.

stats