Partits polítics

El PP català, la pedra a la sabata de Feijóo

El congrés per rellevar o revalidar Alejandro Fernández en el càrrec continua sense data

3 min
Alberto Núñez Feijóo amb Alejandro Fernández en un acte a Barcelona

BarcelonaAlejandro Fernández va ser elegit president del PP a Catalunya el 2018. El càrrec s'ha de renovar cada quatre anys i, per tant, el PP va tard. Fa un any, el congrés ja es va ajornar per evitar obrir una guerra interna i ara Catalunya és l'únic territori de l'Estat que queda per convocar un conclave que ha de servir per revalidar Alejandro Fernández com a líder o triar-ne el successor. De moment, diverses fonts consultades donen per fet que l'actual president del PP es mantindrà en la cursa per tornar a ser president, tot i que ell evita confirmar-ho. En les properes setmanes, la direcció estatal haurà de valorar si deixa fer a l'actual líder conservador, sobretot després del xoc amb Alberto Núñez Feijóo a l'estiu, o promou un candidat alternatiu.

Tot just aquesta setmana, el president del PP ha materialitzat els canvis que havia promès la direcció del partit per preparar-se per a quatre anys d'oposició al govern de Pedro Sánchez. A la vicesecretaria d'organització, la que s'encarrega de gestionar la qüestió orgànica al territori, hi ha hagut relleu: Miguel Tellado ha deixat el càrrec per assumir el de portaveu del grup al Congrés i Carmen Fúnez el substituirà. És ella qui entomarà la patata calenta d'haver de gestionar quan i com es convoca el congrés català, sempre, això sí, amb el vistiplau de Feijóo.

Des de la direcció del carrer Génova asseguren que a hores d'ara aquest congrés no té data. Ara bé, totes les fonts consultades donen per fet que s'haurà de celebrar l'any que ve sí o sí, per tenir tota la maquinària a punt de cara a les eleccions catalanes del febrer del 2025, com a molt tard, ara que les enquestes els auguren una remuntada. Precisament, l'argument que la direcció del PP va fer servir per ajornar fa un any el congrés va ser que no hi havia uns comicis autonòmics a Catalunya a curt termini. Però tot apunta que el partit no el convocarà abans de les eleccions basques i gallegues, previstes per al primer trimestre de l'any que ve. Una opció seria fer-lo abans dels comicis europeus del mes de juny o deixar-lo ja per al juliol. Seria massa just arribar a la tardor de l'any vinent sense haver convocat el congrés? La majoria de veus consultades pensen que sí, però no descarten cap escenari.

Candidats alternatius

Des de la patacada de les eleccions catalanes del 21 de febrer que Alejandro Fernández ha estat a la corda fluixa. Però la guerra interna entre Pablo Casado i Isabel Díaz Ayuso i la posterior coronació de Feijoó van ajornar un adeu que tothom al partit donava per fet. De fet, quan aquest estiu el líder del PP a Catalunya va desafiar el president gallec i va carregar contra la seva estratègia de flirtejar amb un improbable suport de Junts, moltes veus del partit van donar un cop més per sentenciat Alejandro Fernández. I a la conferència que va pronunciar al setembre, el va plantar la plana major del partit: el mateix Fernández hi va treure ferro en una entrevista a El País dijous. Ara la relació entre els dos dirigents s'ha reconduït i el líder popular ha donat senyals evidents que vol plantar batalla. Aquest divendres, a Onda Cero, ha defensat el seu model de partit: un PP català "sense tuteles" i sense "girs ideològics".

Tindria rival? Oficialment, la direcció del PP assegura que no vol proposar un "candidat teledirigit" des de Génova. Ara bé, continuen sonant dos noms per intentar fer-li ombra: l'actual eurodiputada Dolors Montserrat i també l'alcalde de Castelldefels i president del PP a la província de Barcelona, Manuel Reyes. Hi ha veus que defensen que Montserrat és el perfil més sòlid per optar a dirigir el partit, al voltant de la qual farien pinya dirigents històrics. Però, segons diverses fonts, a hores d'ara hi ha dubtes que cap d'aquests dos noms estigui disposat a plantar batalla a un Alejandro Fernández que el seu entorn veu guanyador. Ningú descarta, amb tot, que Génova pugui promoure un altre nom que estigui disposat a presentar batalla a l'actual president del PP a Catalunya. De moment, doncs, continua tot obert.

stats